Dieudonné veroordeeld door Luikse rechtbank

Dieudonné met fans in  Herstal in 2012
Dieudonné met fans in Herstal in 2012

De antisemitische Fransman Dieudonné M’bala M’bala werd vandaag door de correctionele rechtbank van Luik veroordeeld voor zijn antisemitische hatelijkheden tijdens zijn optreden in Herstal (Luik) in 2012. De rechter volgde de aanklacht tegen Dieudonné over de ganse lijn en oordeelde zowel zijn antisemitisme als zijn ontkenning van de Holocaust bewezen. Dieudonné, die niet kwam opdagen voor het proces, kreeg twee maanden celstraf en een boete van 9.000 euro.

Eerder deze maand vond ook het Europese Hof voor Mensenrechten in Straatsburg Dieudonné schuldig aan het “verspreiden van haat” tijdens zijn optredens. Het Europese Hof was van oordeel dat de uitspraken van de ‘komiek’ niet beschermd waren door de vrijheid van meningsuiting, het principe  waarmee de verdediging de haatzaaierijen trachtte te pareren.

Het parket in Luik opende het onderzoek nadat Joods Actueel in 2012 een foto publiceerde waarbij Dieudonné een omgekeerde Hitlergroet, de zogenaamde quenelle bracht.