Verontwaardiging in voetballand na “nazigeste” van Anelka

De Franse voetbalbond heeft een onderzoek geopend naar het gedrag van Nicolas Anelka nadat die zaterdag een antisemitisch gebaar maakte. De profspeler deed dat nadat hij een doelpunt scoorde voor West Bromwich waarmee de stand op gelijkspel kwam. Anelka die twee keer scoorde bracht de groet, bekend als “quenelle” in de eerste helft van de wedstrijd, de groet gelanceerd door de antisemiet Dieudonné.

Hij steekt ook niet onder stoelen of banken dat de groet een eerbetoon was aan zijn vriend de antisemitische Dieudonné die dit gebaar in zijn shows opvoert, en liet dat ook via Twitter weten. Dieudonné heeft in Frankrijk een grote aanhang onder rechtsextremisten maar ook onder islamisten vooral dan in het noorden van Frankrijk.  Ook in ons land geniet de bedenkelijke komiek bijval hoofdzakelijk in Marokkaanse middens. Anelka bekeerde zich in 2004 tot de islam.

De zogenaamde “quenelle” wordt algemeen beschouwd als een “reverse-nazigroet”, vooral op die manier gebracht om aan veroordeling door het gerecht te ontsnappen. De groet werd door de antisemiet Dieudonné M’Bala M’Bala geïntroduceerd. Hij zegt dat de groet met de gestrekte arm naar beneden niets te maken heeft met de nazi’s. Toch brengen de aanhangers van Dieudonné de groet bij voorkeur voor Joodse begraafplaatsen, Joodse winkels, synagogen, holocaustmusea en zelfs in concentratiekampen.

Anelka heeft geen al te beste relatie met de Franse voetvalbond. Tijdens het WK 2010 werd hij naar huis gestuurd omdat hij Raymond Domenech zou hebben geantwoord met “va t’enculer, fils de pute” toen die hem vroeg zijn positie meer te handhaven. Daarmee werd Anelka de eerste Franse voetballer die vroegtijdig weggestuurd werd van een eindtoernooi. Op 17 augustus 2010 werd hij veroordeeld tot een schorsing van achttien interlands naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens het WK.

Naast een veroordeling door de Franse nationale voetbalbond in behoort ook een vervolging door het Franse gerecht tot de mogelijkheden om de controversiële voetballer op het hatelijk karakter van zijn actie te wijzen.