Vragen blijven over optreden Dieudonné nabij Luik

Er blijven verschillende vragen onbeantwoord na de doortocht van de antisemitische komiek Dieudonné in ons land. Gisteren raakte bekend dat de politie de show in het geheim opnam. Volgens Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijke Kansen en voor Racismebestrijding was de voorstelling een aaneenschakeling van anti-Joodse uitspraken en hatelijkheden die niet door de beugel kunnen. Het parket opende daarop een strafonderzoek.

La Meuse
Eén van de vragen die blijven gaat over de rol van journaliste Cecile Vrayenne van La Meuse die verslag uitbracht van de voorstelling. Hoe kan je nu over Dieudonné berichten en met geen woord over zijn antisemitische achtergrond reppen alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Vrayenne maakte in haar reportage ook geen enkele melding over het antisemitisme tijdens de voorstelling terwijl dat nochtans volgens het Centrum doorging “van begin tot het einde”. En gisteren legde dezelfde journaliste in de krant uit dat de Hitlergroet op de bijgeplaatste foto (zie hier) niet meer was dan een ‘hallo-gebaar’ aan kennissen in het publiek.

Stadhuis
Ook op het stadhuis van Herstal waren ze goed op de hoogte voor wie op 15 maart de rode loper in La Fabrik werd uitgerold. Advocaat Guy Wolf, voorzitter Le Foyer Culturel Juif de Liège had burgemeester Frédéric Daerden (PS) ingelicht over het feit dat Dieudonné in Frankrijk al drie veroordelingen voor virulent antisemitisme had opgelopen en ook over het feit dat hij een “humoristische film” over de Holocaust had aangekondigd. Een Frans-Iraanse coproductie die dezelfde week nog werd uitgebracht op het internet.

Joods Actueel vroeg tekst en uitleg aan de woordvoerder, Eric Wiertz, van burgemeester Frédéric Daerden (PS)

Advertentie

Wetende dat Dieudonné een onverbeterlijke antisemiet is had u dan toch geen ernstige inspanning moeten leveren om het optreden in uw stad niet laten door te gaan?
“In de eerste plaats moet ik toch duidelijk stellen dat burgemeester Daerden absoluut tegen elke vorm van racisme en antisemitisme is en dat ook met klem veroordeelt. En hij heeft bovendien alle mogelijkheden onderzocht om na te gaan of hij het optreden kon verbieden. Het spektakel van Dieudonné ging ook niet door in een gebouw van de stad zelf maar in een privé-zaal, dat maakte de zaken niet eenvoudiger. Edouard Delruelle, de onderdirecteur van het Centrum van Gelijke Kansen en Racismebestrijding, bevestigde in een onderhoud met de burgemeester dat er effectief geen enkel legaal middel was om het optreden te laten stoppen. Wel hebben meerdere agenten van de lokale politie van Herstal en van de federale politie het optreden bijgewoond”.

Maar Patrick Lempereur, een medewerker van de burgmeester heeft geholpen bij de organisatie. Gaat hij daarvoor gesanctioneerd worden?
“Die informatie is niet juist, mijnheer Lempereur heeft absoluut niets helpen organiseren. Het ging om een initiatief van de jeugdraad van het wijkcommité in Bressoux.

En Patrice Lempereur heeft geen enkele logistieke steun gegeven en ook niet geholpen met het opstellen van contracten?
“Neen zeer zeker niet” aldus Eric Wiertz.

Echter op 9 maart – toen er nog geen sprake was van een strafklacht wegens antisemitisme vanwege het Centrum – vertelde Patrice Lempereur tegen journalisten een gans ander verhaal: “Toen ik over de voorstelling hoorde was het al te laat, een jongen had zijn eigen geld al aan het spektakel besteed […] en heb ik de jonge organisatoren geholpen om al hun documenten in te vullen om toestemming te krijgen”.

MR-fractieleidster in Herstal, Jennifer Maus, bevestigt dat de medewerker van burgemeester Daerden twee petten draagt: “Eentje als medewerker van de burgemeester en eentje als voorzitter van het bewuste wijkcommité in Bressoux. Eerder had ook Guy Wolf in de lokale pers laten optekenen dat de Joodse gemeenschap in Luik ernstig verontrust was om Patrice Lempereur te zien opduiken in een dergelijke vijandige anti-Joodse actie. “Uitgerekend een medewerker van een socialistische burgemeester” aldus Wolf.