Anti-Joodse leuzen gescandeerd op Palestinabetoging in Antwerpen

De demonstranten ventileerden niet enkel hun haat tegen Israël, maar ook tegen Joden (foto: John Moussiaux)
De demonstranten ventileerden niet enkel hun haat tegen Israël, maar ook tegen Joden (foto: John Moussiaux)

Op de pro-Palestinabetoging zaterdag in Borgerhout scandeerden honderden aanwezigen in het Arabisch anti-Joodse leuzen met referenties naar slachtpartijen en verdrijving van Joden (zie de video hier vanaf minuut 6:50).

“Dit heeft niets van doen met vreedzaam protest tegen Israël en al evenmin met een pro-Palestijnse houding”, stelt hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich in volgende reactie.

“De gescandeerde leuze ‘Khaybar Ja Yahud’ refereert specifiek naar de Joodse gemeenschap en niet naar Israël. Indien de manifestanten boos zijn op Israël dan moeten ze hun ongenoegen tegen Israël ventileren maar zeker niet tegen alle Joden en al heel zeker niet tegen de Antwerpse Joden die geen Israëlische staatsburgers zijn maar Belgen”.

Ik vraag dan ook dat de burgemeester van Antwerpen een politieonderzoek beveelt en dat de aanvoerders van deze racistische leuzen worden opgepakt. We mogen het conflict niet naar ons land importeren, dat doen we ook niet met het Syrisch conflict, ook al vielen daar  geen 160 maar 160.000 doden te betreuren.

Met aandrang pleit ik ervoor dat de aanwezige gemeenteraadsleden van Groen, SP.a en PVDA+ zich distantiëren van op zijn minst dit infame gedeelte van de manifestatie.

Advertentie

Twee maanden na de aanslag op het Joods Museum van België kan het niet dat er antisemitische haatleuzen tegen de Joodse gemeenschap te horen zijn op klaarlichte dag in Antwerpen. Nogmaals, de Joodse gemeenschap hier staat los van het conflict in het Midden-Oosten en we moeten de import daarvan in onze straten tegengaan.”

Moslimorganisaties
Het Forum der Joodse organisaties laat ondertussen weten klacht neer te leggen bij het parket en het Centrum Gelijke Kansen en zal de zaak aanhanging maken bij de bevoegde politieke instanties. Het FJO zal ditmaal ook contact opnemenen met leiders van moslimorganisaties om hen te wijzen op deze problematiek.

Anti-Israel borgerhout
Op de foto sp.a lid Karim Bachar (foto: John Moussiaux)