De baarlijke leugens van Marc van Ranst

Op vrijdagavond was dr. Marc Van Ranst te gast op Terzake. Daarin kreeg hij vrij spel (woord, zonder wederwoord) om zijn mening te ventileren. De man bezondigde zich daarbij aan het vertellen van verschillende leugens. Hij deed dat trouwens met een bijzondere koelbloedigheid en zonder aarzelen, waaruit valt af te leiden dat het voor hem een gewoonte is om een loopje te nemen met de waarheid.

Bij deze willen we dan ook de uitspraken van dr. Van Ranst doorprikken.

Over de anti-zionistische Joden
De Joden waar Van Ranst naar verwijst (die kaartjes tegen Israël uitdelen) zijn de verguisde leden van de minieme Neturei Karta vereniging die zo’n 4 à 5(!) leden tellen in ons land. De leden worden geweerd uit alle synagogen van de stad en staan dan ook volledig geïsoleerd. Eén van die leden (die er niet bij was bij de ontmoeting met Van Ranst, nvdr.) is niemand minder dan stokebrand,  Moshe Aryeh Friedman, die openlijk het aantal slachtoffers van de Holocaust in vraag stelt. Hij was enkele jaren geleden aanwezig op de Iraanse conferentie voor herziening (lees: ontkenning) van de Holocaust. Friedman zat er mee aan tafel met voormalig Klu Klux Klanleider David Duke en de franse negationist Robert Faurisson. Op Facebook voert Van Ranst publiciteit voor Moshe Aryeh Friedman. Dat zijn dus de nieuwe vrienden van professor Marc Van Ranst.

Over Joods Actueel en de steun aan Israël
Joods Actueel, voorheen Belgisch Israëlitisch Weekblad, bestaat reeds 62 jaar. Wie gelooft dat een nieuwsmedium als dit kan bestaan zonder brede steun van de gemeenschap is fout. De belangrijkste Joodse verenigingen en organisaties (Forum, Centrale, CCOJB, B’nai B’rith, Keren Hajesod, Wizo, KKL ) staan achter ons blad evenals de belangrijkste religieuze organisaties (Belz, Shomre, Machsike Hadas, enz.) en de Joodse politici (Gantman, Marinower, Markowitz).

Joods Actueel wordt niet alleen verkocht via abonnement en in de Antwerpse krantenwinkels maar ook bij de koosjere bakker, de joodse beenhouwer, restaurants en de koosjere supermarkt. Dat zou niet het geval zijn indien de meeste mensen geen interesse hadden om ons blad te kopen.

Advertentie

Geen enkele middenstander zou het trouwens in zijn hoofd halen een magazine in zijn zaak aan te bieden zonder de zekerheid dat zijn klanten dat op prijs zouden stellen.

Ook wie de sociale media en Facebook volgt zal zien dat de meeste Joodse Antwerpenaren in grote lijnen dezelfde opvattingen hebben zoals die in ons blad vertolkt worden. De opiniestukken die in Joods Actueel verschijnen sluiten sterk aan bij de algemeen heersende meningen binnen de Antwerpse Joodse gemeenschap, waar onze redacteurs ook deel van uitmaken en dat reeds 62 jaar lang.

Hiernaast ziet u een poster van een solidariteitsreis naar Israël, georganiseerd door de belangrijkste Joodse verenigingen van België. Daaruit zie je al meteen dat de steun voor Israël zeer breed is. Tijdens het galadiner van de Joodse koepelorganisatie CCOJB in Brussel enkele maanden geleden zei voorzitter Sosnowski tegen de aanwezige premier Di Rupo: “Ik ben fier dat ik een zionist ben en dat is het geval voor de overweldigende meerderheid van Joden in België”.


Over de foto-montage op onze website

Wat de VRT NIET toonde was het onderschrift bij de foto (klik op de foto voor groter beeld).

Wij zijn namelijk diep verontwaardigd dat dhr. Van Ranst het conflict in het Midden-Oosten vergelijkt met de Holocaust, dat hij zegt dat Israël zichzelf een ‘superieur’ volk noemt net als de nazi’s dat deden en de uitspraak dat het land zijn ‘historisch krediet’ heeft opgebruikt. Met een goed functionerend Centrum voor Gelijke Kansen zouden deze uitspraken hem al lang zuur opbreken.

Uitgerekend om het verontrustend karakter van Van Rants standpunten te illustreren hebben we de foto van Auschwitz met daarop zijn gezicht geplaatst. De titel van het artikel luidt dan ook “Hou de Holocaust hierbuiten!”

Advertentie

Over Gaza
Marc Van Ranst spreekt over de gesloten grenzen en hoe de Gazanen nergens heen kunnen. Dat klopt, maar hij vertelt er niet bij dat de grenzen van Gaza altijd open waren en pas dicht gingen wanneer Hamas aan de macht kwam en zei dat het met alle middelen zal strijden om Israël te vernietigen. Is het dan niet normaal dat Israël (en Egypte) de grenzen sluit.

Schoenmaker blijf bij uw leest
Van Ranst heeft al meer berichten over het conflict in Gaza gepost op zijn Facebook dan Joods Actueel op zijn website. Zonder enige uitzondering gaat het bij Van Ranst om anti-Israëlische berichtgeving met een demoniserend karakter. Over het ebolavirus verscheen er slechts één artikel nadat een Facebookgebruiker hem op zijn desinteresse voor deze humanitaire ramp wees.