“Anti-Israël debat” aan Leuvense unief over Israël-Palestina

K.U. Leuven (foto: Rob Stevens)
K.U. Leuven (foto: Rob Stevens)

Elke maand zijn wel er ergens in dit land zogenaamde “debatten” die in werkelijkheid een forum vormen voor Israëlbashers om schaamteloos één klok te luiden over het Midden-Oosten. “Dat een dergelijk event door een universiteit gefaciliteerd wordt – het anti-israëlische debat gaat door op 7 oktober in de aula Gaston Eyskens van de KUL – is voor een academische instelling een brug te ver”, zegt Hans Knoop, journalist en Midden-Oostendeskundige.

Het “debat” wordt georganiseerd door de Leuvense studentenkring KIB (Kring voor Internationale Betrekkingen nvdr) die een panel bijeenbracht met debaters die bekend staan om hun uitermate kritische houding omtrent Israël. Als doekje voor het bloeden werd deze week nog snel Hans Knoop gecontacteerd nadat Mark Geleyn, de voormalige ambassadeur van België in  Israël, verstek moest laten gaan.

Toen Knoop de organisatoren op de onevenwichtige samenstelling wees – vier tegen één – stelde hij voor dat hij dan meer spreektijd zou krijgen zodat er alsnog van enig evenwicht zou sprake zijn. Dat voorstel werd afgeschoten door Koen Vidal, de moderator en redacteur buitenland bij… De Morgen.

Op zich is die moderatie geen probleem als er sprake is van professioneel gedrag maar de weigering van Vidal en het feit dat hij in zijn artikels over het Midden-Oostenconflict opinie met feiten vermengt en vaak belangrijke informatie achterwege laat of minimaliseert, toont dat juist dit ontbreekt.

Het KIB, wordt gesponsord  door MO! magazine, een blad dat gratis bij Knack wordt verzonden en op zijn beurt gesponsord wordt met gemeenschapsgelden. De studentenvereniging heeft voor alle zekerheid de antizonisme-is-geen-antisemitisme loopgraven al aangelegd met Anya Topolsky (Groen) die door het KIB omschreven wordt als  “She is of Jewish descent, but she is critical of the Israeli politics concerning the Palestinian question“.

Advertentie

Hans Knoop daagde eerder vorige maand de Leuvense professor Marc Van Ranst uit om in debat te gaan  na diens infame uitspraken over “Gazacaust” en het “opgebruikte” krediet van Israël. De viroloog  ging echter niet in op de uitnodiging.