Nederland maakt 1,5 miljoen vrij voor beveiliging Joodse gebouwen. Volgt België?

veiligheid (1)
Na de aanslag in Brussel stonden agenten 3 weken lang voor alle Joodse scholen in Antwerpen

Het Nederlandse kabinet stelt de komende vier jaar anderhalf miljoen euro ter beschikking voor de beveiliging van Joodse instellingen in Nederland. Dat kondigde premier Rutte in de Tweede Kamer aan. Vorig jaar werd eenzelfde vraag voor subsidie nog afgewezen. De aanslag in Brussel veranderde dat. In ons land werd door de bevoegde instanties niet ingegaan op gelijkaardige vragen van de Joodse gemeenschap.

nos
Klik voor de video

De discussie over beveiliging laaide in mei op nadat een radicale moslim, een teruggekeerde Syriëstrijder, een aanslag pleegde op het Joods Museum in Brussel. Daarbij vonden vier mensen de dood.

In België staat de Joodse gemeenschap zelf in voor de beveiliging van zijn instellingen zoals het voorzien van bewakers aan scholen, kogelwerende beglazing bij synagogen, camera’s en beveiligde deuren. De politie houdt een oogje in het zeil en heeft de patrouilles in de Joodse buurt opgedreven. De stad Antwerpen investeerde ook in een nieuw camera-netwerk om de buurt beter in de gaten te houden.

Maar volgens Isi Morsel, voorzitter van de grootste Joodse school van Antwerpen Yesode Hatora, is dat onvoldoende:

Onze instelling heeft daarom verschillende bewakers in vaste loondienst moeten nemen om een permanente beveiliging te garanderen. We waarderen het ten zeerste dat de politie enkele keren per dag langskomt maar het zou onverantwoord zijn om bijna 1.000 leerlingen voor de rest van de dag zonder enige vorm van bewaking te laten. Zeker als je weet dat er in de jaren ’80 reeds een dodelijke aanslag was op een Joodse school en dat het OCAD een verhoogd dreigingsniveau hanteert voor Joodse gebouwen.

De school moet die kosten noodgedwongen doorrekenen aan de ouders, terwijl je normaal zou verwachten dat onderwijs in ons land gratis is.

Advertentie

Het zou interessant zijn moest de overheid de bewakingsagenten zelf in loondienst moeten nemen en detacheren naar de scholen toe of de financiering hiervan op zich moeten nemen, zegt Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel.

“Het is de taak van de overheid om alle burgers te beschermen en indien de veiligheid van leden van één bevolkingsgroep extra maatregelen noodzakelijk maakt, dan moet de overheid de nodige stappen ondernemen. In Nederland hebben ze dat begrepen, hopelijk kan dit binnenkort ook bij ons.”

Nederland
Naast de landelijke maatregelen draagt de stad Amsterdam al enige tijd zelf toe aan de beveiligingskosten. De kosten van politie-inzet om synagogen, Joodse scholen en andere gebouwen te beveiligen uiteraard niet doorgerekend. De Nederlandse minister van Justitie, Opstelten,  zal binnenkort ded etails  bekend maken in samenspraak  met de Joodse gemeenschap.