Voorzitter Liga tegen Antisemitisme wil dat troepen op post blijven

j_r
Joël Rubinfeld

Joël Rubinfeld, de voorzitter van de Belgische Liga tegen het Antisemitisme (LBCA), sluit zich in een reactie aan bij het standpunt van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA). De Wever zei deze morgen dat als de terreurdreiging maandag zakt van niveau 3 naar 2, de Joodse wijk nog steeds onder een verhoogde terreurdreiging zal staan. Daarom moet volgens de burgemeester de beveiliging door militairen gehandhaafd blijven voor de Joodse buurt.

De Franstalige voorzitter van het LBCA huldigt niet alleen hetzelfde standpunt als de Antwerpse burgervader maar wijst er ook op dat de dreiging wel degelijk uit jihadistische hoek komt. In gesprek met hoofdredacteur Michael Freilich zei Rubinfeld:

“De teruggekeerde Syriëstrijders zijn militair getraind in oorlogssituaties en beschikken over oorlogswapens. Niet de politie, maar wel onze paracommando’s zijn de enigen die dat soort acties gepast kunnen afwenden”.

Om die reden sloot men al een aantal politiekantoren bij het verhogen van de terreurdreiging en worden sindsdien politiecontroles niet langer aangekondigd.

Dreiging
De Wever zegt verder dat er veel Syrëstrijders in zijn stad zijn. “Als ze iets ondernemen zal het hier in Antwerpen zijn en de Joodse gemeenschap zal blij zijn met die extra bewaking,” aldus De Wever die erop wijst dat Joden in zijn stad al sinds 1981 onder een verhoogde dreiging leven.

Advertentie

Beluister hier het gesprek van Bart De Wever met Radio 1

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2015/02/DO_BDW.mp3]

Brussel idem
Ook de Brusselse burgemeester Ivan Mayeur (PS) is al langer vragende partij voor meer en betere bewaking in Brussel. Mayeur is ervan overtuigd dat de moordaanslag op het Joods Museum niet de laatste terreurdaad zal zijn in zijn stad en dat het een kwestie van tijd is voor er opnieuw eentje komt. Alleen al in de deelgemeente Elsene heeft men weet van meer dan zeventig Syriëstrijders. Brussel telt 19 gemeenten.