Voormalig antisemitisch kopstuk Jobbik die Joodse roots ontdekte komt naar Antwerpen

Op donderdagavond 4 juni spreekt Csanad Szegedi in het Romi Goldmuntz Centrum in Antwerpen. Nog niet lang geleden – in 2012 nog – marcheerde de extreem-rechtse politicus in een zwart uniform door de straten van Hongarije. Hij stond aan het hoofd van een racistische militiegroep die hij zelf had opgericht om zijn afkeer voor Joden en zigeuners kracht bij te zetten. Tot hij er aan de deur werd gezet toen hij vernam dat hij zelf van Joodse afkomst was.


Csanad Szegedi werd in Antwerpen uitgenodigd door de Joodse gemeente Shomre Hadas om hier zijn verhaal te vertellen.

Tot zijn standaardrepertoire behoorden de anti-Joodse uitspraken zoals “Joden grijpen de macht” of “Joden zijn de schuld van al wat misgaat in ons land”. Evenals de vergelijking van Israël met het nazi-regime of uitspraken als “Joden zijn nog erger dan Hitler”

Auschwitz

De aanzet voor deze grote ommekeer werd gevormd door de ontdekking dat zijn eigen Joodse grootmoeder Auschwitz overleefd had. Met die werkelijkheid voor ogen wou hij vanaf dan zijn leven terug op de rails wou krijgen.

“Opeens meden mensen waarvan ik dacht dat het mijn vrienden waren me als de pest” en in plaats van de nummer 2 binnen mijn partij werd ik nu het probleem nummer 1 van Jobbik”, aldus Szegedi die nu de sabbat houdt en als orthodoxe jood door het leven gaat.

Advertentie

Praktische informatie: gelieve voor 1 juni te reserveren. De lezing gaat door om 19.30 uur in het Romi Goldmuntz Centrum in de Nerviersstraat te Antwerpen. In voorverkoop bij reservatie bedraagt de toegangsprijs 15 Euro per persoon – 25 Euro voor koppels. Aan de ingang betaal je 20 Euro per persoon en 30 Euro per koppel. Reserveren en/ of vragen naar bijkomende informatie kan op eventshomrehadas@gmail.com of telefonisch op het nummer 03 232 01 87. Lezing in het Engels.

csanadSzegedi