Ultrarechtse partij in Hongarije wil “gevaarlijke Joden” oplijsten

Paramilitaire leden van Jobbik

De Hongaarse ultrarechtse partij Jobbik wil dat de regering een lijst maakt van “gevaarlijke Joden”. Jobbik is op korte tijd uitgegroeid tot ‘s lands bekendste, zeg maar beruchtste partij buiten de landsgrenzen.

De partij die in 2003 werd opgericht komt vooral in de belangstelling met ronduit antisemitische uitlatingen en incidenten. Naarmate de partij groeit neemt ook hun openlijk antisemitisme toe. Als laatse in de rij onverkwikkelijke uitlatingen heeft Marton Gyöngyösi, een topfiguur binnen Jobbik, tijdens een politiek debat naar aanleiding van het recente Gaza-conflict, voorgesteld om een ‘lijst van gevaarlijke Joden’ op te stellen, althans gevaarlijk in de ogen van deze Hongaarse Jobbik- antisemieten.

Daarmee focust de partij natuurlijk op alle Joden in het parlement en in de regering. “Die kunnen de nationale veiligheid van het Hongarije potentieel bedreigen”, aldus  Gyönyösi die zich al langer als regelrechte Jodenhater laat kennen.

De regering van Viktor Orban, nochtans ook van rechtse strekking, heeft het voorstel streng veroordeeld en kondigde ‘maatregelen’ aan. De linkse oppositie eist dat Jobbik buiten de wet wordt gesteld.

Advertentie

Deze zomer kwam de partij al eens in het nieuws toen Csanad Szegedi, bekend van grove antisemitische uitspraken moest toegeven dat hij zelf Joods bloed in de aderen had. Szegedi was medeoprichter van de Hongaarse Garde, de paramilitaire arm van Jobbik, die fysiek geweld niet schuwt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meer dan een half miljoen Joden door de nazi’s vermoord. Hongarije kon toen op de hulp van vele ‘gewillige beulen’ rekenen om zijn Joodse onderdanen uit te leveren.