Rechtzaak van Friedman tegen Joodse school uitgesteld


Moshe Aryeh Friedman, stokebrand in verschillende Joodse gemeenschappen wereldwijd en persoonlijke vriend van de Iraanse president Ahmadinejad, verscheen deze week op de Antwerpse TV-zender ATV en daags nadien ook in de krant Het Nieuwsblad. Hij kreeg er de titel ‘rabbijn’ toegemeten en klaagt dat de Joodse scholen zijn kinderen niet willen opnemen.

Bekijk het clipje op ATV via deze link. Volgens Friedman worden zijn kinderen de dupe van wat in feite een persoonlijk conflict tussen hem en de gemeenschap is.

Op antenne vertelt hij over een rechtzaak in kortgeding die vandaag zou doorgaan tegen een Joodse school (de Belzer Benoth Jeruzalem, nvdr.). Joods Actueel vernam echter dat de zaak is uitgesteld naar een latere datum.

Wat Friedman op antenne niet vertelde is dat in een eerder kortgeding tegen de Jesode Hatoraschool de rechter niet inging op zijn verzoek. Hij tekende beroep aan maar de rechter bleef van oordeel dat deze zaak ten gronde moest worden behandeld. Dat komt er op neer dat Friedman en de scholen vertrokken zijn voor een lange procedureslag die jaren kan aanslepen.

Friedman zorgt al langer voor controverse binnen de Joodse gemeenschap vooral zijn bezoek aan de Iraanse president tijdens een conferentie in Iran waarbij het ontkennen van de Holocaust centraal op het programma stond deed bij velen de deur dicht.

Advertentie

Ondanks het feit dat de rechter in kortgeding niet kon oordelen over deze zaak heeft Friedman wel een gunstig advies gekregen van de onderwijscommissie. Friedman zal wellicht dat advies nu proberen te gebruiken om de scholen toch te dwingen zijn kinderen op te nemen.

Friedman heeft een geschiedenis van processen aan te spannen tegen alles en nog wat als iets hem niet bevalt. Volgens onze hoofdredacteur, Michael Freilich, vrezen de scholen ook dan ze constant het mikpunt te worden van verschillende juridische procedures over de meest banale zaken zoals huiswerk, schooluren, extra bijdragen voor het veiligheidspersoneel enz.

Paria
Moshe Aryeh Freidman is ondertussen ook verworden tot paria binnen de Joodse gemeenschap. Hij is in geen enkele synagoge meer welkom en moest de facto verhuizen uit Wenen en New York.

In die laatste stad woonde hij nochtans de voorbije paar jaar. Maar nadat hij een lid van de Satmar gemeenschap aangaf bij de autoriteiten voor vermeende fraude werd hij er bedreigd.

In Antwerpen zou hij eerst het huis van zijn overleden schoonvader hebben overgenomen. Nadat de andere erfgenamen een juridische procedure tegen hem aanspanden – en wonnen – moest hij verhuizen.

Geen rabbijn
In de pers wordt Friedman vaak als ‘rabbijn’ bestempeld maar dat is niet correct. Anders dan een priester kan iedereen die de nodige Joodse studies doet en slaagt voor een examen zichzelf rabbijn noemen, dat is niet meer dan een jurist die voor zijn studies slaagt.

Een rabbijn in de ware zin van het woord is iemand die aan het hoofd staat van een congregatie, gemeenschap of een synagoge met volgelingen. Dat is dus hier zeker niet het geval.

<aside id="swp_popular_posts_widget-2" class="widget-odd widget-first widget-1 widget-bordered widget widget_swp_popular_posts_widget clearfix"></aside>