Antiracismecentrum onderneemt actie tegen negationist in krant De Morgen

“Het moge helder zijn dat het Centrum actie onderneemt en dat we een dossier tegen de heer Verbeke geopend hebben”, aldus de woordvoerder van het Interfederaal Centrum voor Gelijke Kansen en Racisme aan de redactie van Joods Actueel. Aanleiding waren de schokkende uitspraken van Siegfried Verbeke, een veroordeeld Holocaustontkenner, in De Morgen (9/1/16). In Belgë is het ontkennen of minimaliseren van de Holocaust strafbaar volgens de wet van 23 maart 1995. Er wordt ook gevraagd dat de Raad voor Journalistiek uitzoekt of De Morgen, zich niet schuldig gemaakt heeft aan het ‘uitlokken van een misdrijf’.

In een interview met journalist Douglas De Coninck zei Verbeke, dat er wel honderden gaskamers bestaan hadden maar enkel om kleding te desinfecteren maar: “er zijn geen mensen gedood in de gaskamers”. Verbeke ontkent in de krant ook de Holocaust, volgens hem zijn er slechts één en geen zes miljoen joden omgekomen tijdens de Shoah, en dat door ziekte en ontbering, niet door moordpartijen van de nazi’s. Uit de context van het interview blijkt verder dat de man nog steeds negationistische literatuur verspreidt.

De Morgen publiceerde het interview kort nadat eerder deze maand de Gentse filosoof prof. Etienne Vermeersch in De Zondag had gepleit voor een afschaffing van een verbod op racistische en negationistische uitspraken.

Fragment uit De Morgen

Gaskamers hebben voor u nooit bestaan?

”Natuurlijk waren er gaskamers, honderden. Voor de desinfectie van de kleren van al die mensen die daar aankwamen. Maar gaskamers om mensen te doden, die hebben nooit bestaan, nee.”

Advertentie

Als u voor de ruïnes staat van de vier crematoria in het verder intact gebleven Auschwitz-Birkenau, vraagt u zich dan nooit af waarom de nazi’s enkel dat gedeelte hebben opgeblazen?

”De vraag is gesteld en wetenschappelijk beantwoord.”

Als het toch een desinfectiekamer was?

”Ik ga u een brochuurke meegeven en dan kunt u dat thuis lezen, anders zijn we hier nog een kwartier bezig. Waar heb ik het gelaten?”

Hoeveel joden zijn er voor u omgekomen tijdens de oorlog?

”Een miljoen, ongeveer. Door de slechte omstandigheden in de kampen, de epidemieën. Niet door gaskamers

Dat Verbeke aan het eind van het interview zegt op te komen voor de islam hoeft niet te verbazen. Na WOII gingen andere nazikopstukken hem daar in voor en bekeerden zich ondermeer in Egypte tot het geloof van Mohammed. Verbeke is vooral in extremistische gewelddadige moslimmilieus en in de Arabische wereld een graag geciteerd auteur.

Advertentie

Raad voor Journalistiek

Enkele lezers van Joods Actueel vinden dat ook de krant De Morgen te ver is gegaan door een misdrijf uit te lokken en vinden een aantal stellingen van de journalist over de schreef gaan. Ze zullen daarom vragen dat de Raad voor Journalistiek, die uitkijkt op de ethiek en deontologie in de pers, de zaak onderzoekt. Zelfs in de Verenigde Staten waar negationisme niet strafbaar is hebben mainstreamkranten zich nooit op dit onzindelijke pad begeven.

Verbeke op Wikipedia klik hier: https://en.wikipedia.org/wiki/Siegfried_Verbeke