FJO: “geen publieke poerimfeestelijkheden uit respect slachtoffers terreur”

airport

“De Joodse gemeenschap in Vlaanderen biedt oprechte deelneming aan de nabestaanden van de slachtoffers aan en spreekt de wens uit dat de Belgische autoriteiten de daders en hun netwerken snel zullen achterhalen”. Dat schrijft het Forum der Joodse (FJO) organisaties in een persbericht waarin de Vlaamse Joodse koepelorganisatie laat weten diep geschokt te zijn door de laffe terroristische aanslagen op de luchthaven in Zaventem en in de Brusselse metro.

Het FJO roept op om geen poerimfeestelijkheden te laten doorgaan in de Antwerpse straten of andere publieke locaties uit respect voor slachtoffers en nabestaanden.

Woensdag 23 maart is een joodse vastendag. Tijdens deze vasten zullen de gedachten en gebeden van de Joodse gemeenschap bij de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen zijn. Tijdens de daarop volgende Poerim-feestdagen (ook wel het joodse carnaval genoemd) zal de joodse gemeenschap – na consultatie met de rabbijnen – dit feest uitsluitend in familiekring vieren. De joodse gemeenschap vindt het ongepast om tijdens de dagen van nationale rouw zichtbaar en in de publieke ruimte feest te vieren en heeft dan ook anders dan gebruikelijk voor een low profile benadering gekozen. Dit ondanks het feit dat Poerim een belangrijk feest in de joodse geschiedenis en kalender is, en al 2500 jaar wordt gevierd.

Vredelievende moslims niet stigmatiseren
Het Forum merkt op dat met de aanslagen opnieuw en op navrante wijze wordt aangetoond dat de Joodse gemeenschap weliswaar veelal als eerste het slachtoffer van terrorisme wordt, maar dat het doorgaans niet bij het doden van Joden blijft. De organisatie roept alle mensen van goede wil op om een vuist te maken tegen het terrorisme maar ook om “vredelievende moslims in België niet op grond van de afschuwelijke gebeurtenissen te criminaliseren of stigmatiseren”.