De vragen die de VRT niet durft stellen aan Dyab Abou Jahjah

jahjah
Abou Jahjah op de VRT – klik op de foto om het gesprek te beluisteren

De VRT spendeert de laatste tijd opvallend veel zendtijd aan activist en oprichter van Movement X, Dyab Abou Jahjah. En dat zowel op de radio als op TV. Spijtig genoeg verleent de VRT hem daarmee de status van een mainstream-opiniemaker met gematigde opinies en wordt hij met fluwelen handschoenen aangepakt.

Abou Jahjah krijgt vooral open vragen voorgeschoteld zoals ‘wat doet  dit met u?’ en ‘welke oplossingen zijn er?’ terwijl de moeilijke vragen over zijn  eigen extremisme worden vermeden.

Hieronder de vragen die de VRT niet stelt aan Abou Jahjah:

Na 9/11 in New York schreef u over een gevoel van “zoete wraak op de V.S.”, u verwees hiermee naar de Amerikaanse interventie in het Midden-Oosten. Ons land maakte deel uit van de internationale coalitie. Hebt u vandaag datzelfde gevoel na de barbarij in Zaventem?

Groot-Brittannië weigerde u destijds toegang tot hun land vanwege uw extremistisch discours in het verleden. Wat zegt dat dan over ons land, waar u gepromoveerd werd tot columnist bij de krant De Standaard?

jahjah
‘vredesactivist’ Abou Jahjah
Advertentie

U noemde twee jaar geleden dit land een “shithole” op Facebook. Hoe is het om hier nu terug te zijn?

Bent u niet bang dat u zelf heeft meegeholpen aan het ontsporen van allochtone jongeren met uw vroegere gewelddadige betogingen? Klopt het dat er bij één van de manifestaties ook een pop van een orthodoxe Jood werd verbrand?

In Nederland werd uw organisatie, de AEL, veroordeeld voor antisemitisme, hoe geloofwaardig bent u dan nog als voorvechter van de vrede?

Op een recente foto poseert u trots met een kalasjnikov. Is dat het beeld van een vredesactivist?

U zei dat uw Facebookpagina werd gehackt toen u daar uw antisemitisch statement publiceerde. Denkt u dat de mensen dat geloven en hebt u klacht neergelegd bij de politie over die hacking?

U kreeg een Belgisch paspoort na een huwelijk met een Belgisch meisje uit ons land. Wat zegt u tegen de mensen die u verwijten dat dit een schijnhuwelijk was wanneer u een paar jaar later scheidde.

Uw organisatie heeft al vele malen geprotesteerd voor het kabinet van minister Francken, Jambon en voor het Antwerpse stadhuis tegen burgemeester Bart De Wever. Waarom plant Movement X dan geen solidariteitsmars na de aanslagen in Brussel?

Advertentie

Wat vind u ervan dat uw rechterhand, Karim Hassoun, recent een hommage bracht aan de uitgeschakelde  Hezbollah-terrorist Samir Kuntar? Kan steun voor Hezbollah volgens u wel?