Gastspreker André Gantman over geplande verstoring Holocaustherdenking

werner
Raphael Werner (rechts) en Eric Picard (ADI) bij het congres “Kinderen van de Shoah”, in 2007

Zoals gisteren bericht, plant het Franstalige ADI enkele acties aanstaande maandag n.a.v. hun eis om ‘struikelstenen’ in Antwerpen te kunnen plaatsen. André Gantman (N-VA), die één van de sprekers is op de herdenkingsplechtigheid stuurde ons volgende reactie.

Ik heb kennis genomen van de aankondiging van de actie in Antwerpen van de mini-organisatie van Eric Picard, Jan Hertogen en consoorten die de commemoratie van aanstaande maandag aan het Shoahmonument willen misbruiken om hun visie m.b.t de Stolpersteine te willen doordrukken.

Als kleinzoon van A.Fischer zaliger, gedeporteerde 66201, die in Auschwitz werd vermoord wens ik mijn meest diepe afschuw uit te drukken over de houding van deze lieden die – zonder enige twijfel rekening houdend met hun politieke ideologie – erop uit zijn de ingetogenheid van de plechtigheid te verstoren.

Ik ben gekant tegen het plaatsen van plaveien zgn. ter nagedachtenis van tijdens WOII vermoorde Joden uit eerbied voor de Joodse traditie die gebiedt eervol om te gaan met de nagedachtenis van overledenen. Het is toch duidelijk dat het met “de voeten treden” van zo’n plavei haaks staat op deze eeuwenoude traditie. Ik kan me geen seconde voorstellen dat zo’n steen zou worden aangebracht ter hoogte van de De Boeystraat 42 van waaruit mijn grootvader werd gedeporteerd.

Burgemeester Bart De Wever is de oprichting van een herdenkingsmonument ter ere van alle gedeporteerden genegen. Dat rechtopstaand monument zal op waardige wijze de herinnering aan alle Shoahslachtoffers vereeuwigen.

Advertentie

Update: Naar aanleiding van de toenemende druk heeft het ADI besloten om hun stil protest te verzetten. In plaats van dit te laten gebeuren tijdens de Holocaustplechtigheid zullen de actievoerders aanwezig zijn voor het stadhuis. Het tijdstip is voorzien om 18u. Op dat ogenblik gaat in Antwerpen de herdenking door. De actievoerders zijn dus duidelijk niet ingegaan op de vraag van Raphael Werner van het Joods Forum, om de plechtigheid bij te wonen.