Joodse verenigingen struikelen over ‘stolpersteine’ voor Antwerpen

Normaal gezien zouden dit weekeinde in Antwerpen de eerste ‘Stolpersteine’ worden geplaatst. Deze ‘struikelstenen’ maken deel van een kunstproject van de Duitse Gunter Demnig waarbij een kassei in de grond wordt geplaatst voor het huis waar tijdens WOII een slachtoffer van de nazi’s woonde.

Op een messingplaatje bovenop de steen komt naast de naam van het slachtoffer en zijn geboortedatum ook de datum waarop het slachtoffer werd gearresteerd en zijn deportatiegegevens.

Burgemeester Patrick Janssens heeft echter nog geen toestemming gegeven om deze stenen in Antwerpen te plaatsen, tot groot ongenoegen van het Brusselse ‘Agence Diasporique de Belgique’ (ADI) van Eric Picard. Maar de Antwerpse burgergvader gaf zijn fiat niet uit omdat verschillende Joodse groeperingen in ons land niet bepaald voorstander zijn van het project. Dat is ondermeer het geval voor de Stichting van het Jodendom van België die de Restitutiegelden beheert, de vereniging van de voormalig ondergedoken Joodse kinderen en het Forum der Joodse organisaties.

De beweegredenen van de Joodse organisaties, met alle voor- en tegenargumenten, komen aan bod in de volgende editie van Joods Actueel magazine. Ook stellen wij de vraag hoe het komt dat deze kasseien met een waarde van 20 euro in ons land tot 600 euro kosten en wie daar beter van wordt.

Joods Actueel verschijnt maandelijks en is verkrijgbaar in de krantenwinkels in de Joodse buurt van Antwerpen of per abonnement.