“Bijzonder spijtig” dat struikelstenen illegaal geplaatst werden in Antwerpen

De Joodse gemeenschap van Antwerpen reageert afkeurend op het illegaal plaatsen van de zogenaamde Struikelstenen (herdenkingsstenen voor Holocaustslachtoffers) dit weekeinde in Antwerpen. “Een bijzondere spijtige gang van zaken zonder enig respect voor de wensen van de lokale Joodse gemeenschap”, stelt onze hoofdredacteur Michael Freilich. Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) reageert eveneens afkeurend.

“Het illegaal plaatsen van ‘Stolpersteine’ zonder toestemming van het stadscollege waarbij maar enkele (in dit geval twee) vermoorde leden van onze gemeenschap worden herdacht kan niet de juiste oplossing zijn en is niet de optie gedragen door de Antwerpse Joodse gemeenschap”, stelt Raphael Werner, voorzitter van het FJO in een persbericht.

Uit eerdere bevragingen bleek dat het merendeel van de Joodse Antwerpenaars, ongeacht of ze gelovig of niet-praktiserend waren, zich uitspraken tegen deze vorm van herdenking.

Michael Freilich:

Advertentie

“Het is aan de lokale Joodse gemeenschap om, in samenspraak met de plaatselijke autoriteiten, te beslissen op welke manier men omgaat met deze herdenking. Het is niet aan buitenstaanders om dit door onze strot te duwen.

Ik vind het dan ook bijzonder spijtig en totaal respectloos hoe men met deze zaak omgaat. Voor mij is het duidelijk dat dit een politiek gestuurd spelletje is van Brusselse Joden met de PVDA om het Antwerpse stadsbestuur in diskrediet te brengen. Dezelfde mensen die nu pleiten voor onze vermoorde broeders en zusters spuwen op ons als wij het durven opnemen voor Israël. Van deze mensen hebben wij geen lessen te krijgen”.

NIEUW MONUMENT OP KOMST

Raphael Werner van het Joods Forum: “Het is uitermate belangrijk om doordacht om te gaan met het verleden en de juiste oplossing te vinden voor de duizenden slachtoffers en iedereen te herdenken op een waardige manier. Het doel zal pas bereikt worden als men een totaalvisie op het oog heeft voor een permanente herdenking van de slachtoffers, de Jodendeportatie en de Tweede Wereldoorlog.

Het Antwerpse herdenkingsmonument (of “Namenmonument”) zoals dit reeds enkele jaren wordt gepland is daar het waardige antwoord voor en zal nu binnen de kortste tijd dank zij de medewerking van het stadscollege gerealiseerd worden.”

WAAROM TEGEN?

De Antwerpse Joden zien de stenen niet graag komen om verschillende redenen:

Advertentie

1. Oneerbiedig. Stenen in de stoep metsen, waar mensen over stappen en honden hun ‘boodschap’ op doen, is een weinig respectvolle plaats om vermoorde mensen te herdenken

2. Oneerlijk. Enkel wie hier nog familie heeft die de stenen kan bestellen, krijgt een herdenking. Wat met de mensen die niet meer in Antwerpen wonen of wiens familie volledig is uitgemoord? Daarom wordt er werk gemaakt van een monument die alle gedeporteerde namen zal bevatten

3. Onbetaalbaar. De stenen zijn big business geworden. Bij de lancering kostten ze in Duitsland €130 per stuk, vandaag vraagt de Duitser die met het idee op de proppen kwam minstens €700. Wie 4 familieleden wil herdenken moet dus diep in de buidel tasten. Het monument waar de stad aan denkt zal gedragen worden door de gemeenschap.