Antwerpse struikelstenen verdelen nu ook Brusselse Joden

Brussels Joden verdeeld. Markiewicz (links) en Sosnowski (rechts)
Ook Brussels Joden zijn verdeeld: Markiewicz (links) en Sosnowski (rechts)

“Burgemeester Janssens is zo idioot geweest om “raad te gaan” vragen aan het Joods Forum”: Maurice Sosnowski, voorzitter CCOJB.

De heisa in Antwerpen over het al dan niet plaatsen van de zgn. ‘struikelstenen’ ter herinnering aan individuele slachtoffers van WOII bereikt nu ook de Brusselse Joode gemeenschap.

De Brusselse Israëlitische gemeente voelt zich solidair met het standpunt van het Forum der Joodse Organisaties terwijl het CCOJB, dat op politiek domein standpunten inneemt, dan weer keihard is voor burgemeester Janssens én het Joods Forum. Zo hard zelfs dat dit bijna als een regelrechte oorlogsverklaring overkomt. Hieronder de voornaamste standpunten van beiden:

Als men een dergelijke steen legt in het openbare domein voor een Joods slachtoffer dan dient men een stenen te leggen voor alle slachtoffers, zonder enige uitzondering. Anders worden slachtoffers die geen overlevende familie hebben of waarvan de familie niet de financiële middelen hebben hiervoor, niet herdacht. En dat mag nooit gebeuren.

En zelfs al zouden wij 25.000 struikelstenen willen plaatsen, dan nog beschikken wij niet over de geschatte miljoenen euro’s omdat te realiseren. Bovendien is het opzet dat de kunstenaar nastreeft, om de slachtoffers een naam te geven in België, reeds gerealiseerd doordat het Nationale Monument in Anderlecht dat de namen draagt van de 25.411 Joodse mannen, vrouwen en kinderen die vanuit België gedeporteerd en vermoord werden. Dat monument is nu geklasseerd en is aan vernieuwing toe, dàt verdient onze eerste prioriteit

Advertentie

Voor mij is het duidelijk dat enkele mensen de zaken manipuleren en een agenda voeren om Franstalige en Vlaamse Joden tegen elkaar in het harnas te jagen. Dat is een spijtige zaak en niet alleen voor Joden maar voor heel ons land. Dat ze daarvoor een hetze voeren tegen het Forum der Joodse Organisatie is zeer onterecht want die organisatie heeft al lang bewezen met haar verschillende initiatieven dat ze de herdenking van de Holocaustslachtoffers koestert als haar voornaamste bestaansreden.

Philippe Markiewicz
Voorzitter van de Brusselse Israëlitische Gemeenten en secretaris-generaal  van de Stichting van het Jodendom van België

De razzia’s die Antwerpen troffen waren zeer pijnlijk, vandaar dat het eren van de nagedachtenis van de gedeporteerden des te beter is.  Maar ik denk dat de Antwerpse Joden vandaag de dag niet diegenen zijn die hun ouder of grootouders verloren en ik betreur het dat het Forum der Joodse Organisaties (FJO) weigerde daar op in te gaan.

Ik ben voor het leggen van struikelstenen en was zelf aanwezig  bij de plaatsing ervan in Brussel dit weekeinde. Het ging om twee herinneringsstenen voor vrijmetselaars uit mijn loge die ik daarmee wilde huldigen. De nicht van één van de slachtoffers zei me dat haar oom nu een graf gekregen had en zijn naam voor altijd verzegeld werd.

Burgemeester Janssens is zo idioot geweest om “raad te gaan” vragen aan het FJO.  Dat toont nog maar eens dat hij de gebeurtenissen bekijkt zonder rekening te houden met de interne joodse verdeeldheid hierover. Hij moet zich toch bewust zijn dat het Forum, vandaag de N-VA steunt, en dat hij hiermee de houding van de orthodoxen toch niet kan veranderen. Janssens is in mijn ogen hier op alle fronten een verliezer, zowel politiek als moreel.

Maurice Sosnowski
Voorzitter van het CCOJB, het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België

Ook de Brusselse Judith Kronfeld, voorzitter van de Joodse gedeporteerden van België sluit zich nu aan bij het standpunt van het Joods Forum en zal samen met Philippe Markiewicz aanwezig zijn bij het persmoment in Antwerpen van het FJO.

Eén ding is duidelijk, het gaat hier om een bijzonder persoonlijke en emotieve zaak die wars van politiek, religiositeit en geografische locatie meningen verdeelt.

Persconferentie van voorstanders in aanwezigheid van kunstenaar Gunter Demnig
Voorstanders geven persconferentie in A’pen in aanwezigheid van Duitse kunstenaar Gunter Demnig