Toptalent Ariel Lanyi (21 jaar) concerteert aanstaande zondag 22/4 in Antwerpen

Omschreven als één van de grootste pianisten van zijn generatie, komt de 21-jarige Ariel Lanyi na succesvolle en fel gesmaakte optredens in Gent en Brussel voor het tweede jaar op rij naar ons land. Opnieuw komt hij met een schitterend recitalprogramma dat de officiële steun krijgt van de Israëlische Ambassade in België. Het concert gaat door in de Antwerpse Amuz.

Ariel Lanyi werd geboren in 1997. Kort voor zijn vijfde verjaardag kreeg hij zijn eerste pianolessen van Lea Agmon, en op zijn zevende maakte hij zijn orkestdebuut. Sindsdien gaf hij tal van recitals in Londen, Parijs (onder meer in het Hôtel des Invalides en op Radio France), Rome, Praag en Belfast. Veel van zijn concerten werden ook live uitgezonden op de Israëlische radio en televisie. In de nabije toekomst zijn recitals gepland in Italië en het VK, een Belgische tournee (met optredens in Schiplaken bij Mechelen, Gent en Brussel) en optredens met het Croydon Symphony Orchestra en het Haifa Symphony Orchestra.

Ariel was solist bij tal van orkesten en nam ook deel aan diverse festivals: het Israel Festival, de Prague Music Performance, het Bosa Antica Festival in Sardinië, het Tempietto Festival in Rome, het Ravello Festival en het Young Prague Festival. In kamermuziekverband trad hij op met (onder meer vooraanstaande) leden van de Praagse Filharmonie, de Tsjechische Filharmonie en het Israëlisch Filharmonisch Orkest.

In 2012 bracht Ariel Romantic Profiles uit bij LYTE records, een recitalalbum met Faschingsschwank aus Wien van Schumann, de Fantasie en Fuga op het thema B-A-C-H van Liszt, de Fantasieën op. 116 van Brahms en de Piano Sonate I.X. 1905 van Janacek.

Advertentie

De afgelopen jaren volgde Ariel drie workshops bij Leon Fleisher, respectievelijk in het Beethoven & Schubert Instituut in Praag (2013), op het Schleswig-Holstein MusikFestival in Lübeck (2014) en op het Menuhin Festival & Academy in Gstaad (2014). Hij volgde ook masterclasses bij befaamde pianisten als Richard Goode, András Schiff, Emanuel Ax, Murray Perahia, Thomas Adès, Andrei Gavrilov, Leif Ove Andsnes, Yefim Bronfman,Paul Badura-Skoda, Ivan Moravec, Imogen Cooper, Pascal Devoyon, Angela Hewitt, Dénes Várjon, Mitsuko Uchida en Jonathan Biss.

Ariel studeerde aan de Hogeschool en het Conservatorium van de Muziekacademie van Jeruzalem, in de pianoklas van Yuval Cohen. Hij volgde ook viool en compositie, en was concertmeester van het Orkest van de Hogeschool en het Conservatorium. Momenteel is hij voltijds beursstudent aan de Royal Academy of Music in Londen, bij Hamish Milne.

Dit jaar won hij de Harriet Cohen Price 2017 voor de uitvoering van een Bach-compositie aan diezelfde academie. Eind 2017 won hij de prestigieuze Dudley International Piano Competition in Birmingham.

Tickets kopen voor dit concert kan hier online

PROGRAMMA

DEEL 1
Wolfgang Amadeus MOZART (1756-1791): Adagio in b klein KV 540
Robert SCHUMANN (1810-1856), Pianosonate nr. 1 in fis klein op. 11
Introduzione (Un poco adagio) Allegro vivace
Aria
Scherzo Allegrissimo
Finale Allegro un poco maestoso

PAUZE

Advertentie

DEEL 2
Franz SCHUBERT (1797-1828), Pianosonate in D groot D 850
Allegro vivace
Con moto
Scherzo: Allegro vivace – Trio
Rondo: Allegro moderato

Met de steun van de Israëlische Ambassade

logo 70 years (2)