Joodse muziek scoort op dag van Joods Cultureel Erfgoed

Op zondagavond 10 september, de jaarlijkse Europese Dag van de Joodse Cultuur organiseerde B’nai B’rith samen met de cultuurafdeling van de stad Antwerpen een concert onder de titel “Boogie Boy en zijn woogies”.

Met een zeskoppige begeleidingsband wisten Boogie Boy – lees gangmaker Paul Ambach – en zoon Nathan hun publiek in het Internationaal Muziekcentrum Amuz absoluut te bekoren. Dat Boogie Boy voor ambiance zou zorgen, stond als een paal boven water voor wie ooit eerder een optreden van hem meemaakte.

De ingang van Amuz laat het niet meteen uitschijnen door de moderne en stijlvolle setting, maar de concertzaal is prachtig, met een weerklank dat je van dergelijk gebouw mag verwachten.

Na een gevatte inleiding over het opzet van de avond, een beschrijving van wat als diaspora beschouwd wordt en een korte beschrijving van Paul Ambach door de voorzitter van B’nai B’rith, loopt Boogie Boy met veel enthousiasme het podium op. Het zinnetje “en we goan nog nie nor huis” laat meteen uitschijnen dat hij er zin in heeft. En vanaf de eerste noten die uit de piano weerklinken loopt ook het publiek warm.

De avond is wat je in de meest muzikale zin “een samenloop van omstandigheden” kan noemen. In het eerste deel komen er vooral blues- en Jazzstandards aan bod, hier en daar gearticuleerd met meezingmomenten waarop Boogie Boy van het podium afdaalt om het publiek mee te trekken en te entertainen. En het werkt! Zeker wanneer hij het tweede deel van het concert aanvat met een paar Joodse evergreens als “Hava nagila” gaat het publiek volledig uit zijn dak.

Advertentie

Jong en oud
Als je weet dat Boogie Boy inmiddels 45 jaar zijn muzikale activiteit uitvoert zou je vermoeden dat zijn fans inmiddels ook een dagje ouder worden. Maar zijn muziek is bestand tegen de tand des tijds. Toen Joods Actueel een viertal jonge twintigers vroegen wat zij ervan vonden maakte de twintigjarige Emma De Grave ons slechts met één woord duidelijk wat ze er van vond: “Super”! Of ze al ooit eerder van Boogie Boy gehoord had? “Toen ik mijn papa vertelde dat ik naar dit concert kwam was hij in de wolken want hij heeft Boogie Boy veertig jaar geleden gehoord en waarschuwde me dat het hier zou stuiven,” lacht de jongedame.

Kortom, de avond en het concert waren een zeer aangename en geslaagde ervaring. Boogie Boy is nog steeds het enthousiaste fuifbeest dat hij al zijn hele carrière is en bruist van de energie. Voor wie hem nog wil zien optreden zou ik zeggen: grijp je kans wanneer je maar kan!