De schande van Gaza: tijd voor Europese actie in plaats van woorden

Gazanen hebben geen enkel toekomstperspectief (foto: Flash 90)

De beelden van de afgelopen dagen uit Gaza laten niemand onberoerd. Tientallen Palestijnen die gedood werden en nog eens duizenden gewonden. Er is terecht sprake van een bloedbad en daarom is het tijd dat Europa zijn stem durft verheffen op zo’n cruciaal moment. Meer nog, ik pleit zelfs voor een Europese troepenmacht in Gaza om Hamas eindelijk te ontmantelen.

Michael Freilich

Als er één ding duidelijk is, dan is het dat de Palestijnen in dat gebied geen enkel toekomstperspectief meer hebben, waarom zouden ze zich anders zo gretig te pletter storten op het veiligheidshek dat een einde aan hun leven kan betekenen? De tragedie van Gaza is dat deze problematiek meer dan 10 jaar aanhoudt en steeds erger wordt. Het begon toen Hamas op een gewelddadige manier een coup pleegde en tientallen tegenstanders van het Palestijnse regime van Mahmoud Abbas liquideerde of verjaagde.

Terugtrekking

Het had nochtans anders kunnen zijn, de Palestijnen hadden na de terugtrekking en de ontmantelingen van de Israëlische kolonies in Gaza een nieuwe start nemen kunnen nemen. Het was de bedoeling dat het kleine kustgebied tot een welvarend Hong Kong kon evolueren – een stad met een nog hogere bevolkingsdichtheid dan Gaza – en die wereldwijd aanzien geniet.

Advertentie

Velen zijn de beelden van Israëlische soldaten die joodse medeburgers uit hun huizen sleuren misschien al vergeten – het is misschien goed om daar nog eens aan te herinneren. Toen besloot Ariel Sharon, de voormalige premier om Gaza volledig te ontruimen. Als symbool van vrede en als eerste stap naar een normalisering van de relaties. Internationaal werd er in de handen geklapt. Israël had zelfs de fabrieken en tientallen hectares landbouwserres in piekfijne toestand achtergelaten als cadeau voor de Gazanen om het geheel over te nemen en de economie nieuw leven in te blazen. De grens werd ook geopend zodat dagelijks duizenden Gazanen konden werken in Israël. Een economisch welvarend Palestijns gebied is ook voor Israël een voordeel en dat beseffen de Israëli’s maar al te goed. En dat vrede mogelijk is, toonden de akkoorden tussen Israël, Egypte en Jordanië reeds aan.

Hamastan

Maar het heeft niet mogen zijn. Gaza ontaardde na de overname van Hamas snel in terreurgebied wel eens ‘Hamastan’ genoemd, waar mannen met baarden de Sharia invoerden en elke concessie van Israël aanzagen als een overwinning. De Israëlische fabrieken werden vernield en de grensposten aangevallen. Via tunnels uit Egypte werd een enorm wapenarsenaal binnengesmokkeld en onder de huizen van Gaza werden commandoposten en tunnels gebouwd in plaats van te investeren in scholen en nieuwe gebouwen voor de inwoners. Nadien begon een dagelijkse rakettenregen vanuit Gaza op Israël. Internationale waarnemers bleven stil.

Het feit dat het geweld van de voorbije dagen vooral in Gaza, en niet in dat ander Palestijns gebied, de Westelijke Jordaanoever ontaardt, maakt duidelijk dat het hier geen Israëlisch-Palestijns probleem is, maar een probleem met Hamas. De Palestijnen in de Westoever daarentegen hebben wel toekomstperspectief en kunnen zich economisch ontwikkelen zonder afhankelijk te zijn van voedselhulp. In Gaza is er dat niet. Zelfs Arabisch buurland Egypte is beducht voor de invloed van Hamas en heeft zijn grens met het gebied hermetisch afgesloten.

Tweestatenoplossing

De conclusie van dit alles is duidelijk, zolang het onverzoenlijke Hamas, dat nog steeds een tweestatenoplossing en het bestaansrecht van Israël ontkent er de plak zwaait, zal de situatie alleen maar verergeren.

Israëli’s daarentegen – en de peilingen tonen dat al jaren aan – zijn wel voorstander van een Palestijnse staat naast de hunne, maar dan wel een pacifistisch en gedemilitariseerd Palestina dat geen bedreiging vormt voor het land.

Advertentie

Israëli’s gunnen de Palestijnen toekomstperspectief. Uiteraard is het normaal dat iedereen een mooie toekomst wil voor zichzelf en voor zijn kinderen. Uiteraard heeft elk volk het recht op zelfbeschikking. Maar de Palestijnen in Gaza willen geen staat naast Israël, ze willen een staat ten koste van Israël.

Ingrijpen, nu

Daarom mijn oproep voor ingrijpen. Europa, België en Vlaanderen zou hieraan paal en perk moeten stellen door waarnemers of zelfs troepen naar Gaza te sturen voor een ontwapening van Hamas! Het is hoogtijd om er de mensenrechten in ere te herstellen. Naast de vrouwenrechten en de rechten van het kind die zo grondig geschonden worden door ze in te zetten als kanonnenvlees. Ja, zelfs baby’s worden meegenomen ‘op uitstap’ naar de frontlinie – dat mogen we niet toelaten.

Zo lang onze politici belerend met het vingertje wijzen van duizenden kilometer ver, zonder zelf maar enig risico voor hun bevolking te lopen, zullen ze geen enkele geloofwaardigheid hebben. En ja, ik heb het hier specifiek over ministers De Croo en Vlaams minister-president Bourgeois.

Het is tijd voor actie, en die tijd is nu!

De auteur is hoofdredacteur van JOODS ACTUEEL