België schort samenwerking op met Palestijns Onderwijs na artikel Joods Actueel

Palestijnse schoolkinderen worden geïndoctrineerd met Belgisch belastinggeld

Naar aanleiding van onze berichtgeving over het vernoemen van scholen naar terroristen in de Palestijnse gebieden heeft het Belgisch ministerie van Ontwikkelingssamenwerking vandaag besloten om de budgetten hiervoor op te schorten. Michael Freilich is tevreden met de stap en feliciteert minister Alexander De Croo (Open VLD) met zijn moedige beslissing.

Ziehier de reactie van het ministerie:

“België betreurt de naamgeving van de twee andere scholen, die overigens niet gebouwd werden met Belgische middelen. De verheerlijking van terrorisme of van daders van terroristische daden is onder geen enkele omstandigheid aanvaardbaar. Ons land heeft het Belgische standpunt herhaaldelijk overgemaakt aan het Palestijns Ministerie van Onderwijs.

Zolang via schoolnamen terrorisme wordt verheerlijkt, kan België niet verder samenwerken met het Palestijns Ministerie voor Onderwijs en blijven budgetten voor schoolbouw opgeschort.

Advertentie

België blijft wel actief in Palestina als ontwikkelingspartner en zal daarbij inzetten op de verbetering van mensenrechten, met focus op vrouwenrechten, en op de ontwikkeling van de privésector door het promoten van digitaal ondernemerschap.”

Tevreden met moedige beslissing

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel reageert tevreden op het nieuws:

“Eindelijk begint men in Europa in te zien dat een blanco cheque uitschrijven aan de Palestijnen voor ontwikkelingshulp, zonder daar condities aan vast te pinnen, contraproductief is voor het vredesproces.

Als de Palestijnen voor al hun inkomsten onvoorwaardelijk kunnen rekenen op buitenlandse steun, dan blijven ze terreur verheerlijken en hun bevolking opstoken tegen concessies en vrede met Israël.

Niet alleen Amerika, maar ook landen als Nederland, Engeland en Duitsland hebben dat nu ingezien. Dit is de korte pijn om hopelijk de Palestijnen richting onderhandelingstafel met Israël te dwingen

Ik feliciteer minister Alexander De Croo dan ook met deze moedige beslissing”.

Advertentie

De Tijd

In een reactie aan de krant De Tijd stelt minister De Croo dat de beslissing er niet kwam vanwege ons artikel: “Ik neem mijn beslissingen op basis van objectieve informatie van onze diensten op het terrein.”

Dat is wel heel merkwaardig want in juni luidde het nog: “Stel u voor dat deze kinderen niet naar deze VN-gesteunde scholen kunnen gaan. Radicale organisaties zouden dan de plaats van de VN innemen en daar is niemand mee gediend.”

Tevens is de aankondiging van de stopzetting op geen enkele andere manier gecommuniceerd, behalve met onze redactie – en dat twee dagen na onze vraag aan het kabinet…

PMW

Het onderzoek in deze materie werd verricht door de organisatie Palestinian Media Watch, die het probleem aankaartte. De organisatie specialiseert zich in het opvolgen van de Palestijnse media.