Gouden Carolus Single Malt, eerste gecertificeerd koosjere whisky van België

Innoveren en experimenteren zit Stokerij De Molenberg in Blaasveld (Willebroek) in het bloed. Want hoewel hun whisky nog maar goed vier jaar op de markt is, brachten zij reeds drie verschillende verjaardags-expressies en evenveel distilleerderij-edities uit, naast vaste waarde en al 11 keer bekroonde Gouden Carolus Single Malt. Van deze whisky werd vorig jaar een heel bijzondere batch uitgebracht: de eerste in België geproduceerde whisky die officieel het koosjer-certificaat mag dragen.

Tekst en foto’s: Wouter Peeters

Daartoe werkte de Stokerij De Molenberg ettelijke maanden nauw samen met het streng-orthodoxe Joodse rabbinaat van Antwerpen en whisky- en wijnhandel CEDEV uit dezelfde stad.

“We waren al een tijdje op zoek naar een lekkere Belgische whisky waarvan een koosjere versie geproduceerd kon worden”, begint Moshe Cik, CEO van CEDEV en exclusief distributeur van Gouden Carolus Single Malt koosjer. “Eigenlijk bij gelukkig toeval ontmoetten we op een mooie dag de mensen van Stokerij De Molenberg en hun single malt whisky. We waren aangenaam verrast door hun vakbekwaamheid alsook door de manier waarop hun whisky geproduceerd wordt.

Advertentie

Na een uitgebreid onderzoek van de gebruikte ingrediënten, productiemethoden en verschillende inspecties door de rabbijn, waren we overtuigd dat deze whisky voor ons de beste keuze is. Ook omdat Stokerij De Molenberg op een traditionele manier tewerk gaat en omdat wij als Joden ook van tradities houden. Dat gaat dus mooi samen.

Whiskyliefhebbers verzekerden ons van het feit dat Gouden Carolus Single Malt een toppremium whisky is die in geen geval moet onderdoen voor Schotse, Ierse, Amerikaanse, Oosterse of welke andere whisky dan ook. Gouden Carolus Single Malt is een belangrijke assortimentsaanwinst voor onze gemeenschap die in binnen- en buitenland in toenemende mate naar kwaliteitsproducten verlangt.”

Het Anker

Stokerij De Molenberg is een initiatief van Charles Leclef, inmiddels de 5de generatie van het brouwersgeslacht dat sinds 1872 in Mechelen brouwerij Het Anker in beheer heeft. De brouwerij produceert verschillende bieren, waarvan het gamma Gouden Carolus het bekendste is.

Opportuniteiten
Moshe Cik: “Het is genoegzaam bekend dat het koosjer-certificaat de betrouwbare garantie betekent op het gebied van traceerbaarheid, zuiverheid en kwaliteit van het product. Dat creëert opportuniteiten voor deze whisky, waarvan de reguliere versie nu reeds geëxporteerd wordt naar landen als Nederland, Frankrijk, Polen, Mexico en Taiwan. Wij maken de koosjere Gouden Carolus Single Malt verkrijgbaar voor onze gemeenschappen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België. Het is onze betrachting om ook de vergunningen voor Zuid-Afrika, Israël en de Verenigde Staten te bekomen. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar in realiteit is het anders. Zo is het alcoholpercentage voor heel wat landen begrensd, of een fles mag enkel een bepaalde inhoudsmaat hebben, enz.… Wist u trouwens dat Amerika de grootste markt voor koosjere producten ter wereld is, beduidend groter dan Israël? En in Europa is dat het Verenigd Koninkrijk.”

Gouden opportuniteit
“Er bestaan natuurlijk wel meerdere koosjere whisky’s, vooral Schotse en Amerikaanse, maar het koosjerheidscertificaat en vervaardiging van Gouden Carolus Single Malt zijn toch wel uniek te noemen. Want omdat het in dit geval om één speciale batch ging, voorlopig althans, werd er ook extra nauwgezet gewerkt én idem dito gecontroleerd. Bovendien staat het Antwerpse Orthodoxe Rabbinaat er wereldwijd om bekend om de hoogste voorschriften van ons religieus systeem te handhaven. Dus het was echt een gouden opportuniteit voor Gouden Carolus Single Malt koosjer en als God het wil, wordt het vast een groot succes.”

Port- of sherrycasks niet toegelaten
“Toen we in 2010 met het vervaardigen van whisky in Blaasveld begonnen, nam ik me voor om dit consequent en volgens de regels van de kunst te doen”, stelt Charles Leclef, eigenaar van Stokerij De Molenberg. “Om te controleren of onze whisky koosjer geproduceerd kon worden, ging het Antwerpse rabbinaat het volledige procedé na, van het brouwen van het beslag over het gisten, het distilleren en het laten rijpen op vaten tot het bottelen zelf. Zij stelden vast dat dit volledig in overeenstemming met de koosjere voorschriften gebeurde.

Er diende echter een kleine technische aanpassing te gebeuren aan het afvulsysteem, omdat een vermenging met andere producten – die mogelijk niet koosjer zouden zijn – vanzelfsprekend absoluut ontoelaatbaar is. Om een voorbeeld te geven: één van de buffertanks werd specifiek toegewezen voor de koosjere whiskyproductie. Want reinigingsprocedures, hoe degelijk en grondig ook uitgevoerd, zijn en blijven daarbij ontoereikend.

Onze Gouden Carolus Single Malt Anniversary Editions en Distillery Editions komen niet in aanmerking voor een koosjere productie, omdat er verschillende houtsoorten voor de vatrijping gebruikt werden. Zo rijpte de expressie Fado Vivo o.m. in Tawny Port-casks. Die whisky kan bijgevolg onmogelijk als koosjer gecertifieerd worden, omdat onmogelijk nagegaan kan worden of de portwijn, die in dat vat gerijpt heeft, wel volgens de koosjere voorschriften geoogst en geproduceerd werd.”

ORT (Onder-Rabbinaal-Toezicht-zegelsticker)
“Voor wat de koosjere Gouden Carolus Single Malt betreft, zijn er daarnaast ook de certificaten van onze leveranciers (vaten, flessen, kurkstoppen, enz.…), waardoor we kunnen aantonen dat alles conform de voorschriften vervaardigd werd. Ook bij het bottelen was een door het rabbinaat van Antwerpen afgevaardigde inspecteur aanwezig die het volledige proces ter plaatse nauwgezet opvolgde. Het koosjer-label, een hologram-zegelsticker, werd op elke individuele fles aangebracht. Daardoor weet de consument dat de inhoud van de fles volledig betrouwbaar koosjer en van het allerhoogste niveau is. Dat is ook fijn voor ons als producent omdat het aantoont dat ons procedé heel zuiver is op het gebied van brouwen, distilleren, vatenopslag, … Het gaat om kwaliteit, zuiverheid, en traceerbaarheid. Het koosjer-certificaat is in feite een erkenning van onze werkwijze en ons product.

Advertentie

Die hologram-zegelstickers worden trouwens niet door ons bewaard en vanzelfsprekend niet op alle flessen van de normale productie gekleefd, vermits de modale consument daar ook geen boodschap aan heeft. Graag wil ik daarbij aanvullen dat Gouden Carolus Single Malt, al dan niet koosjer, identiek dezelfde whisky is.

We hebben nu een eerste batch afgevuld, een kleine productie in het prille beginstadium om de markt mee af te tasten. Niemand weet hoe het verder zal evolueren, maar het is een mooie aanvulling van het bestaande aanbod en vooral ook een opportuniteit om een moeilijk bereikbare, zelfregulerende markt aan te boren”, besluit Leclef.