Oproep: Overlevenden of nabestaanden van St. Louis gezocht


Op 13 mei 1939, nu tachtig jaar geleden, vertrok het schip St. Louis uit Hamburg. Aan boord bevonden zich 937 passagiers, voornamelijk Joden die aan de vervolging van de nazi’s wilden ontsnappen. De kapitein van het schip, Gustav Schröder, deed niet alleen zijn uiterste best om het leven van de vluchtelingen zo aangenaam mogelijk te maken, hij spande zich ook in om verschillende landen te overtuigen om zijn passagiers van boord te laten gaan. Maar Canada en de Verenigde Staten weigerden hen op te nemen.

Alleen in Cuba mochten er twintig Joden van boord. Na een lange tocht kriskras over de Atlantische oceaan arriveerde de St. Louis uiteindelijk op 17 juni in Antwerpen, waar de resterende vluchtelingen van boord konden gaan. Een deel bleef in Antwerpen, anderen werden opgevangen door Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.  Heel wat de 214 Joden die in Antwerpen bleven en dachten dat ze veilig waren, werden na de Duitse bezetting (net zoals hun lotgenoten in Frankrijk en Nederland), in Auschwitz en andere kampen vermoord.

Het overgrote merendeel van de overlevenden emigreerde na de oorlog naar de VS. Volgens de cijfers bleven er na de oorlog maar acht ‘Antwerpse’ passagiers in België.

Wie heeft informatie over de Antwerpse passagiers of hun nabestaanden?
Bij deze een oproep: kent u iemand (of een nabestaande van) die op de St. Louis zat en na de oorlog in Antwerpen is gebleven? We willen, tachtig jaar na “the voyage of the damned”, graag hun getuigenis in een artikel vastleggen. U kan altijd contact opnemen met de redactie!: g.joris@joodsactueel.be