[UPDATE] Foute informatie aan de basis van stigmatiserend artikel over Israëlische consul?

De voorpagina van Gazet Van Antwerpen laat weinig aan de verbeelding over

In de weekendeditie van de Gazet van Antwerpen (GvA editie 8-9-10 april 2023) werd een artikel gepubliceerd met als titel “Antwerpse ereconsul van Israël spil in huisjesmelkerijnetwerk”. Nu zou blijken  dat de krant de bal stevig missloeg.

UPDATE 14/4/23 Onderaan dit artikel leest u een toevoeging van GVA

In een reactie aan Joods Actueel laat ereconsul Laurent Trau weten dat hij de aantijgingen en beschuldigingen aan zijn adres “op de meest categorieke wijze verwerpt”. Dhr. Trau geeft nog mee dat Gazet Van Antwerpen hem over deze kwestie voorafgaand aan de publicatie van het bewuste artikel niet heeft gecontacteerd of bevraagd.

De verwarring is waarschijnlijk gebeurd aangezien de zaakvoerder van de geviseerde firma Verenigde Bouwpromotors, dhr. Charles Wizen, eveneens actief is bij de firma Project2 waar de ereconsul van Israël mede aandeelhouder is. Project2 houdt zich bezig met nieuwbouwprojecten zoals onder andere de prestigieuze projecten Westkaai, Kaai 37 en de renovatie van de Koninklijke Entrepot.

“Veroordeel deze handelswijze”

Advertentie

Laurent Trau: “Maar met Verenigde Bouwpromotors, Immo Moenssens of Coberg Projects heb ik absoluut niets te maken. Ik ben geen aandeelhouder noch belanghebbende in deze vennootschappen. Deze ondernemingen staan los van Project2. Ik vind de manier waarop men mijn naam door het slijk haalt dan ook bijzonder laakbaar.

Geen enkele gerechtelijke of administratieve autoriteit heeft mij over deze kwestie enige vraag gesteld. Ik veroordeelt dan ook in de meest scherpe bewoordingen de handelswijze die Gazet van Antwerpen in haar verslaggeving in deze zaak aanneemt.”

Framing

Bij Joods Actueel betreurt men dan weer dat Gazet van Antwerpen herhaaldelijk de aandacht trekt op de functie van dhr. Trau, namelijk ereconsul van Israël, wat voor de inhoud van de bijdrage nochtans volstrekt irrelevant is, maar waarmee wel de naam van de Israëlische staat wordt zwartgemaakt. Ook wordt Laurent Trau in het artikel afgebeeld op een foto genomen in de Synagoge in de Bouwmeestersstraat, wat evenmin bijdraagt aan de inhoud van het artikel en inspeelt op complottheorieën over Joden.

Raad voor Journalistiek

Deze pijnlijke zaak is een duidelijk voorbeeld van “trial bij media”. De framing en schreeuwerige kop op de voorpagina van Gazet Van Antwerpen over “de consul van Israël als spil in een netwerk van huisjesmelkers” laten weinig aan de verbeelding over, en dat terwijl deze gebaseerd zijn op feitelijke onjuistheden. Dhr. Trau overweegt thans stappen tegen Gazet Van Antwerpen bij de Raad voor Journalistiek wegens grove deontologische fouten.

Reactie Gazet van Antwerpen

Advertentie

In een reactie laat Gazet Van Antwerpen weten dat ze dhr. Trau wel degelijk contacteerden. Ze deden dat anderhalve dag voor de publicatie van het artikel, namelijk op 6 april. Dat is ook de eerste dag van het Joods paasfeest (dat viel op 6 en 7 april). Het is gekend dat dhr. Trau praktiserend Joods is, wat betekent dat hij dan geen mails bekijkt. Een spijtige samenloop van omstandigheden wat misschien niet geweten was bij Gazet Van Antwerpen.

De krant neemt ook aanstoot aan onze verwijten rond framing en stelt:
De berichtgeving van GVA bevat op geen enkele manier een beschuldiging ten aanzien van de Joodse gemeenschap of Israël als staat. Gazet van Antwerpen focust in het artikel louter op rol van Laurent Trau als investeerder in vastgoed waar slachtoffers van mensenhandel werden aangetroffen en waarbij er sterke aanwijzingen bestaan van huisjesmelkerij.”

Voor alle duidelijkheid, wij blijven bij ons standpunt, dat de vermelding van het land in kwestie en de foto in de synagoge, geen wezenlijk onderdeel van de beschuldigingen uitmaken en aldus overbodig zijn.

Wij hebben nooit gesteld dat het artikel door antisemitisme was ingegeven, wel dat dergelijke vermelding (zeker wanneer irrelevant) inspeelt op gevaarlijke clichés. Het staat iedereen vrij in dit land om een mening te hebben, dat is onze mening.

Wij nemen akte van de reactie van Gazet Van Antwerpen en hun journalist.