Oscarnominatie voor ‘Waltz with Bashir’

waltzNa de Golden Globe werd de Israëlische productie ‘Waltz with Bashir’ thans ook door de Hollywood Academy genomineerd voor de uitreiking van jaarlijkse Oscars in de categorie ‘Beste Buitenlandse film” (Foreign Language Film). Op 22 februari 2009 volgt dan de uitreiking. Meer op oscar.com.

Bekijk de trailer hier

De Israëlische regisseur Ari Folman heeft met zijn ‘Waltz with Bashir‘ zondagavond de Golden Globe gewonnen op de 66ste uitreiking van de Golden Globes ceremonie in Hollywood. De geanimeerde documentaire ‘Waltz with Bashir’ werd voorheen reeds door de National Society of Film Critics Awards tot beste film uitgeroepen. De filmprijzen werden toegekend door 63 filmrecensenten van belangrijke Amerikaanse kranten en bladen. ‘Waltz with Bashir’ is een animatiefilm over de belegering van de Libanese hoofdstad Beiroet door Israël in 1982. De film volgt de pogingen van de Israëlische regisseur Ari Folman om zijn eigen verdrongen herinneringen aan die tijd terug te vinden. Hij interviewde daarvoor zijn oude legerkameraden, wier verhalen worden verbeeld door animaties.

Korte synopsis: Ari, een Israëlische regisseur, heeft midden in de nacht een afspraak in een bar met een vriend die wordt gekweld door terugkerende nachtmerries waarin hij stelselmatig wordt achtervolgd door een meute van 26 honden. 26, precies het aantal honden dat hij heeft moeten doden tijdens de Libanese oorlog in het begin van de jaren ’80! De volgende dag komt voor het eerst een herinnering uit die periode bij Ari naar boven. Een stilzwijgend, kwellend beeld: hijzelf, als jonge soldaat, baadt zich samen met twee kameraden in de buurt van Beiroet. Hij ervaart dan de vitale behoefte om de waarheid te ontdekken over die fractie geschiedenis en van zichzelf. Om daarin te slagen besluit hij om over de hele wereld enkele van zijn vroegere wapenbroeders te gaan interviewen. Hoe dieper Ari in zijn geheugen graaft, hoe meer vergeten beelden naar boven komen.

Advertentie