“Eerst Shalit vrij, dan grens open”

Gilad Shalit
Gilad Shalit

Israël opent de grensovergangen van de Gazastrook pas volledig als Ha­mas de gegijzelde soldaat Gilad Shalit vrijlaat. Zie ook: Do not forget Guilad Shalit ! Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni dinsdag. Hamas kidnapte Shalit in 2006. Humanitaire hulp wordt doorgelaten. Dinsdagmorgen voltooide de IDF de terugtrekking uit de Gazastrook. Er blijven wel troepen aan de Israëlische kant van de grens, om zo snel in actie te kunnen komen als er weer beschietingen plaatsvinden. Dat heeft het leger dinsdag laten weten. De IDF had gezegd dat de terugtrekking voor de inauguratie van de aanstaande president van de VS, Barack Obama, volbracht zou zijn, wat ook geschiedde.

De toestand in Gaza was ook dinsdag nog gespannen. Gewapende inwoners van de Gazastrook schoten op soldaten van het Israëlische leger. Dat gebeurde tijdens twee afzonderlijke incidenten. Het was het eerste geweld sinds Hamas zondag een staakt-het-vuren afkondigde. Niemand raakte gewond.

Voor zo ver bekend is Hamas daadwerkelijk met het afvuren van raketten op Israël gestopt. Volgens Hamaswoordvoerder Abu Obeida heeft de beweging echter nog steeds dezelfde mogelijkheden om raketten af te schieten als voor de oorlog. “Onze capaciteit is niet afgenomen en met de hulp van Allah zullen we meer raketten lanceren“, verklaarde hij op Al-Jazeera.

Laat ons hopen dat de Allah van Hamas in een goede bui is en eerder verkiest de vrede en de weg van het compromis op te zoeken dan zijn bloeddorst te lessen aan het bloed van nog meer onschuldigen.

Advertentie

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de Gazastrook. Hij bezocht onder meer het gebouw van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in Gaza-Stad. Hij noemde de Israëlische bombardementen van VN-gebouwen “buitensporig en onacceptabel”. Ban pleitte opnieuw voor een onderzoek en wil dat de verantwoordelijken rekenschap afleggen. Hopelijk kijkt hij dan ook even in de richting van Hamas en niet enkel en alleen naar Israël…

Ban Ki-moon omschreef wat hij had gezien in Gaza als “schokkend, alarmerend en hartverscheurend”. Hij veroordeelde overigens ook de Palestijnse raketaanvallen op Israël. [Dus toch… er is nog hoop…] Hij riep de Palestijnen op tot eenheid. Volgens hem kan er alleen op die manier een eind komen aan het conflict en de grenzen van Gaza worden heropend.

Ban Ki-moon zou later op de dag doorreizen naar de Israëlische grensplaats Sderot dat de afgelopen jaren veelvuldig is getroffen door raketten afgevuurd door Palestijnse strijders in Gaza. Bron Cidi.nl
[H²O]