Poolse documentaire toont Joodse levensstijl vóór de Tweede Wereldoorlog

prolin2Jolanta Dylewska, een Poolse cameravrouw, kwam op het idee om een film te maken over de vooroorlogse Joodse gemeenschap in Polen. De documentaire heet “Po-lin, Slivers of Memory” (ofwel “Po-lin, Fragmenten van een Geheugen”).

De film bestaat vooral uit beelden, gemaakt door Amerikaanse Joden die in Poolse steden hun familie kwamen bezoeken in de jaren ’30. Polen had toen een Joodse gemeenschap die drieënhalf miljoen leden telde. Meer dan drie miljoen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord.

Po-Lin betekent “Jij zal hier rusten” in het Hebreeuws, maar het betekent ook “Polen”. De documentaire zal volgende maand getoond worden in Canada, Duitsland en Oekraïne. In eerste instantie zal dit in het Pools met Engelse ondertitels zijn, een Engelstalige versie zou later dit jaar verschijnen.Bekijk de trailer:

(R.A.)