Thorarollen uit WO II teruggegeven aan Pools dorp

De Poolse politie heeft verschillende oude Thora-rollen in beslag genomen nadat een vrouw ze probeerde te verkopen.

Lezers van Joods Actueel zullen zich herinneren hoe in 2011 een thorarol werd gevonden die jarenlang in de stadsarchieven van Antwerpen verborgen lag. In Polen speelt zich momenteel een verhaal af dat sterk doet denken aan de Antwerpse gebeurtenis.

Eén volledige en een onvolledige thorarol werden gevonden in het district Sokolow-Podlaski in Polen. Bijna zeker komen de rollen die op 20 augustus in de openbaarheid kwamen uit de synagoge van het nabijgelegen Wegrow en dateren ze van voor WOII.

Een plaatselijke politieman bracht de rollen naar het gemeentehuis in Sokolow en overhandigde ze aan Marcin Pasik, hoofd van de Sokolow-gemeenschap. “De agent staat plaatselijk bekend omwille van zijn interesse voor geschiedenis. Daarom ook werd hij gecontacteerd door een vrouw uit een nabijgelegen dorp. Zij vroeg hem om hulp bij het verkopen van de oude rollen. De politieman vond evenwel dat dergelijk waardevol goed in een museum thuishoort”, zo vertelde Slawomir Tomaszewski, communicatieverantwoordelijke van de politie van Sokolow aan JTA.

Advertentie

De vrouw wilde anoniem te blijven. Eerst beweerde ze dat haar vader de rollen had gered uit een brandende synagoge. Later wijzigde ze haar verklaring en zei dat een Joodse vriend van haar vader had gevraagd de rollen te verbergen tot op het einde van de oorlog.

De vrouw wilde de rollen niet zomaar afstaan. Naar verluidt probeerde ze de rollen al verschillende malen te verkopen aan mensen uit de streek, maar lag de vraagprijs te hoog.

Aangezien de rollen bijna zeker uit Wegrow afkomstig zijn, overhandigde Pasik ze dinsdag aan Krzystof Fedorczyk, de burgemeester van de Wegrow-agglomeratie. De burgemeester heeft de rollen opgeborgen in een kluis. “We hebben ons afgevraagd wat we er mee moeten aanvangen. Onze raadsman zal ons zeggen wat de volgende te nemen stappen zijn. Het is allemaal behoorlijk ingewikkeld”, aldus Fedorczyk.

“Deze thorarollen gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren voor het Joodse volk”, zei Pools opperrabbijn Michael Schudrich aan JTA. “Deze thorarollen zijn geschreven om gebruikt te worden tijdens religieuze diensten. De meest geschikte thuis, zowel moreel als historisch is bij een actieve Joodse gemeenschap in Polen.”