St-Truidens gemeenteraadslid choqueert met uitspraken over klassenbezoek aan Auschwitz

Marleen Govaerts

Ex-Vlaams Belanger Marleen Govaerts (thans partijloos) stuurde met haar uitspraken gisteren een schokgolf door de gemeenteraad van Sint-Truiden. Ze vond het idee van schepen Bert Stippelmans (CD&V) om leerlingen kennis te laten maken met vernietigingskamp Auschwitz Birkenau in Polen maar niets. “In Auschwitz is niets te zien behalve een lege barak” zei ze. Ze was er zelf naartoe geweest met haar kinderen en verklaarde verder dat dit bezoek haar “niets deed” temeer omdat er niet eens “lijken te zien waren”.

Bert Stippelmans wilde met zijn voorstel alle Sint-Truidense scholieren laten deelnemen aan een schrijfwedstrijd over de deportatie van Joden. De beste inzending zou gehonoreerd worden met een bezoek van de winnaar en zijn klas aan Auschwitz, en dat op kosten van de stad.

Na haar uitspraken, die de algehele gemeenteraad met verstomming sloegen vervolgde Govaerts met een aanval op de verplichte onderwijs eindtermen herinneringseducatie door te stellen: “Die oorlog is voltooid verleden tijd. Kunnen we die bladzijde niet eens eindelijk omslaan? Op dit moment maken de fascisten geen slachtoffers meer, zelfs al zou het bezoek gratis zijn dan heeft het geen zin”.

De reacties bleven niet uit.
Fractieleider van CD&V in Sint-Truiden Veerle Heeren was duidelijk niet opgezet met deze uitspraken en noemde deze ‘racistisch’. CD&V zou ook klacht neerleggen bij de politie wegens racisme. Hierop verklaarde Govaerts dat ze zelf klacht zou neerleggen en dat voor ‘openbare vernedering’.

Schepen Stippelmans:”Als je de achtergrond van deze mevrouw kent die uit een zwaar collaboratiemilieu komt, en dan deze pogingen  tot minimaliseren moet aanhoren  dan  sterkt mij dat alleen maar in mijn stellige overtuiging dat deze initiatieven en anderen  méér dan ooit nodig zijn”. Schepen Stippelmans plant in augustus trouwens een herdenking voor Egon Suntup, de enige Joodse inwoner van Sint-Truiden tijdens WOII. Suntup werd verklikt, opgepakt en in Auschwitz vermoord.

Advertentie

Maarten Verbanck, woordvoerder van het Nationale  Instituut voor Veterenanen, Oorlogsinvaliden en Oorlogsslachtoffers reageerde op het voorval in een persoonlijke  email aan onze redactie: “In mijn eigen naam kan ik zeggen dat mijn bezoek aan Auschwitz in januari  een diepe indruk op me heeft nagelaten. Ik liep er rond met overlevenden Paul Sobol en Henri Kischka, en hun verhalen en de blik in hun ogen in Auschwitz I en II waren de lange reis zeker waard”. Verbanck vergezelde tijdens dit bezoek een groep van 150 Belgische jongeren die zonder uitzondering zichtbaar aangeslagen waren. Het Nationaal Instituut organiseert jaarlijks dergelijke bezoeken voor leerlingen.

Ook het Vlaams Belang heeft zich op de gemeenteraad gedistantieerd van de opmerkingen van Marleen Govaerts.