“Israël is het enige land in het Midden-Oosten dat veilig is voor christenen”

In de Wall Street Journal van afgelopen vrijdag verscheen een opgemerkt opiniestuk van de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Staten, Michael Oren. In het stuk vergelijkt hij de vervolging van de christelijke gemeenschappen in Arabische landen met de verdrijving in de vorige eeuw van de Joden uit diezelfde landen.

In het artikel wijst Oren op het aanhoudend geweld tegen de Koptische christenen in Egypte, de brandstichtingen van Iraakse kerken, het verbod in Saoudi-Arabië om het christendom te belijden en de ontheiliging van de Geboortekerk in Palestijns gebied. Al deze incidenten vormen een bedreiging van het christendom in de moslim-wereld, aldus Oren, en hij voegt er aan toe dat bekering “tot het christendom een halsmisdrijf is in Iran, waar vorige maand nog priester Yousef Nadarkhani tot de doodstraf werd veroordeeld.”

De Israëlische ambassadeur vergeleek de vervolging van de christenen met de verdrijving van 800.000 Joden uit “Arabische landen, veelal na de Zesdaagse oorlog.” Uiteindelijk, besluit Oren, is er maar één land in het Midden-Oosten waar christenen niet in gevaar zijn, maar waar de gemeenschappen kunnen bloeien. Dat land is Israël.

“Sinds de stichting van de staat Israël zijn de christelijke gemeenschappen, Russisch- en Grieks orthodoxen, katholieken, Armeniërs en protestanten, met meer dan 1.000 procent toegenemen”, voegde hij toe. De vervolging in de Palestijnse gebieden leidt tot een ware exodus van christelijke arabieren. “De vernietiging van de christelijke kerken in het Midden-Oosten is een onrechtvaardigheid van historische proportie.”

Advertentie

“Toch toont Israël hoe deze trent kan omgebogen worden. Door het respect en de waardering waarmee ze in de Joodse staat worden ontvangen, wisten de christenen uit de moslimlanden niet alleen te overleven maar ook tot bloei te komen”, aldus Oren.