Israëli’s wonen massaal begrafenis slachtoffers Toulouse bij [video]

Terwijl in in de residentiële wijk Croix-Daurade van Toulouse het huis van de dader van de moordaanslag door politie-eenheden wordt omsingeld vond op een heuveltop in een buitenwijk van Jeruzalem de begrafenis plaats van de slachtoffers volgens de orthodox-joodse traditie.

Ook al gaat het om Franse burgers, is het begraven worden in de eerste plaats een religieuze zaak boven een nationalistische. Om die reden kiezen veel joden er voor om in Jeruzalem, de ‘heilige stad’ te worden begraven. De traditie leert dat bij de komst van de Messias daar de eerste doden zullen herrijzen. De begraafplaats ligt binnen de grenzen van het huidige Jeruzalem maar ligt wel buiten de grenzen van de ‘oude stad’, het echte Jeruzalem. Gezien de heiligheid van de stad worden er geen lichamen begraven, wel op de heuveltoppen er rondom heen. Denken we aan de Olijfberg of de Menuchotberg.

De 30-jarige rabbijn Jonathan Sandler van de Ozar Hatorah-school, zijn twee zoontjes van 3 en 6 jaar oud en het achtjarige dochtertje van de schooldirecteur werden maandag doodgeschoten. Ze werden samen met ongeveer 50 familieleden en vrienden naar Israël overgevlogen in bijzijn van de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé.

Duizenden mensen woonden de begrafenis bij. De Israëlische parlementsvoorzitter Reuben Rivlin sprak op de plek van de begrafenis. “Het Joodse volk staat tegenover wilde en onverzadigbare beesten die gek zijn gemaakt door hun haat”, aldus Rivlin tegen de rouwende menigte.

Advertentie

Tijdens een gezamelijke persconferentie met minister Juppé bedankte een geëmotioneerde president Shimon Peres de Franse president Nicolas Sarkozy voor zijn persoonlijke inzet en medeleven.