Joodse studenten met verwondingen naar ziekenhuis na aanval in Frankrijk

Drie Joodse jongeren werden zaterdagavond het slachtoffer van antisemitisch geweld in de buurt van de Franse stad Lyon.  De Franse politie meldt dat een  twaalftal mensen eergisteravond de drie Joodse twintigers  aanvielen. De studenten, die een keppeltje droegen, kregen slagen met een hamer en een ijzeren staaf.

De feiten speelden zich af rond halfzeven ’s avond in de buurt van Beth Menahem, een Joodse school in Villeurbanne, een voorstad van Lyon. Eerst werden de Joodse studenten beschimpt en in de rug geduwd waarna het aanvallerstrio  ervan doorging om enkele minuten later met een twaalftal personen terug te keren om de studenten opnieuw aan te vallen. Een van de Joodse jongemannen  kreeg daarbij een slag op zijn hoofd met een hamer, een tweede werd geslagen met een ijzeren staaf en een derde werd gewond aan zijn knieën. De jonge twintigers werden korte tijd opgenomen voor verzorging in een ziekenhuis.

Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls heeft de antisemitische aanval al veroordeeld. ‘Deze daden zijn bijzonder ernstig en zijn een opzettelijke aanval tegen ons Republikeins model dat iedereen, zonder uitzondering, de kans geeft om in alle vrijheid en veiligheid de eigen religieuze overtuiging te beleven’, luidt het.

Ook de Joodse studentenvereniging in Frankrijk heeft het voorval sterk veroordeeld: “In Frankrijk zijn er locaties waar Joden zeer kwetsbaar geworden zijn voor dit soort antisemitische aanvallen. Het is tijd dat men deze wijken in kaart brengt en vervolgens een eind maakt aan de groeiende onzekerheid voor Joden in Frankrijk”.

Advertentie

Het BNVCA,  de Franse tegenhanger van ons Centrum voor Racismebestrijding,  van zijn kant liet weten dat: “de agressors van Maghrebijnse origine  ook leuzen scandeerden om de Joodse religie te denigreren”.

Ook in Brussel krijgen Joodse studenten de raad om niet met een keppel op naar school te komen.