CGKR: “Optreden Dieudonné in Herstal van begin tot eind anti-Joods”

Politieagenten  in burger woonden het optreden bij van de antisemitische ‘komiek’ Dieudonné bij in Herstal, zo’n 2 weken geleden. Ze maakten geluid- en beeldopnamen van Dieudonné‘s productie “Rendez Nous Jésus”.  “Zijn optreden  is van begin tot eind anti-Joods” aldus Jozef Dewitte, directeur van het Centrum Gelijke Kansen.

Ook in deze productie haalt Dieudonné uit naar de Joodse gemeenschap. “Dieudonné zet aan tot haat, geweld en discriminatie. Als komiek of journalist kun je wel één en ander verkondigen, dat valt onder vrije meningsuiting, maar dit gaat duidelijk te ver”.

Eerder deze week had Joods Actueel al aangekaart dat na de voorstellingen het publiek met hem op de foto ging en daarbij de Hitlergroet werd gebracht.

Volgens het Centrum vormen de uitspraken en het gedrag van de komiek inbreuken op de negationisme wet omdat die verheerlijking of minimalisering van de Holocaust verbiedt. Het Centrum bekijkt nog of het zich burgerlijke partij stelt in deze zaak. In elk geval stelt het parket van Luik een strafdossier op.

Advertentie

Joodse organisaties in ons land zijn tevreden dat het Centrum met de opvolging van deze kwestie  ingaat op het verzoek van minister Joelle Milquet om krachtiger op te treden tegen het toenemende antisemitisme  maar wensen ook dat het CGKR zich burgerlijke partij stelt. “Met een burgerlijke partijstelling geeft het Centrum een duidelijk signaal naar de samenleving” luidt het.