Minister van Sport Muyters steunt oproep voor herdenking slachtoffers Olympische aanslag

Philippe Muyters
Philippe Muyters (foto: oro-niews Knokke)

Vlaams minister van Sport, Philippe Muyters (N-VA), steunt de oproep  om tijdens de komende Olympische Spelen een herdenking te  houden ter nagedachtenis van de elf Israëlische atleten die omkwamen bij de aanslag tijdens de Spelen van 1972. Dat verklaarde Muyters op  vraag van Joods Actueel naar aanleiding van de oproep van Ankie Rechess.

Hiermee komt de Belg, Jacques Rogge, als voorzitter van het Olympisch Comité, onder steeds grotere druk te staan om toch in te gaan op deze vraag.

Muyters reageerde tegen Joods Actueel nadat de Israëlische journaliste, Ankie Reches, een oproep lanceerde (lees hier) en een petitie opstartte om het IOC alsnog van gedacht te doen veranderen. Reches, die zowel voor de Nederlandse televisie als voor de VRT verslag uitbrengt vanuit Tel Aviv, verloor haar man, die coach was van het Israëlisch Olympisch team, bij de aanslag.

Het Internationaal Olympisch Comité vreest dat, indien er een herdenkingsmoment zal worden ingelast, Arabische landen daar aanstoot aan zouden nemen, al wordt dat niet met zoveel woorden gezegd.

Het is dit jaar de tiende Spelenverjaardag sinds de aanslag. De families van de slachtoffers zijn gebruuskeerd omdat er in de voorafgaande edities nooit een herdenkingsmoment werd ingelast voor de slachtoffers. Er was wel een herdenking voor een Georgische atleet die omkwam tijdens een training bij de winterspelen in Vancouver, in 2010.

Advertentie

Hieronder de volledige reactie van de minister van Sport:

Als Vlaams minister van Sport heb ik sympathie voor het voorstel dat IOC-voorzitter Jacques Rogge tijdens de Olympische Zomerpelen van 2012 een herdenkingsmoment zou houden voor de 11 Israëlische atleten en officials die tijdens de Olympische Zomerspelen van 1972 – straks precies 10 olympiades geleden – samen met een Duits politieman werden gedood bij een gijzeling.

Men hoeft niet eens stelling te nemen in het complexe debat over de Israëlisch-Palestijnse kwestie om de gebeurtenissen van september 1972 afschuwelijk te vinden.

Sport moet mensen bij elkaar brengen en bruggen slaan. De Olympische Spelen horen bij uitstek een zinnebeeld te zijn van verbroedering tussen volkeren. Laat ons hopen dat Londen minstens op dat gebied een groot succes wordt.

Philippe Muyters
Vlaams minister van Sport

Eerder al schaarde de Australische premier Julia Gillard zich achter de vraag evenals verschillende Amerikaanse congresleden. Ook het Canadese parlement schaarde zich met eenparigheid van stemmen achter de oproep, terwijl de Israëlische vice-minister van Buitenlande Zaken, Danny Ayalon, een brief stuurde naar Rogge. Maar die houdt het been stijf.