Tijd dat Jacques Rogge de eer aan zichzelf houdt – videopetitie

“De openingsceremonie is niet de gepaste sfeer om zo’n tragische gebeurtenis te herdenken”, zei Rogge deze week, maar dat is net wat hij deed in 2010 toen een atleet omkwam bij een trainingssessie.

Het Internationaal Olympische Comité hanteert dubbele standaarden als het aankomt op de herdenking van gevallen sportmensen. Twijfelt iemand er aan dat mochten de gedode atleten Amerikaans geweest zijn, of Brits of Palestijns, het Olympisch Comité een passend eerbetoon zou brengen?

Rogge hield een summiere moment van stilte eerder deze week in het atletendorp. Het ging om een schertsvertoning, er was geen Israëlische vlag te zien, geen rabbijn, de families van de slachtoffers werden niet op de hoogte gebracht, enz. Dat was een schandelige manier om er toch nog vlug van af te geraken.

Waarom werden tijdens openingsceremonies wel verwijzingen gemaakt naar de Bosnische oorlog in 1996 en waarom openden de Spelen van 2002 met een minuut stilte voor de slachtoffers van 9/11? En tijdens de Spelen van Vancouver in 2010 werd een moment van stilte in acht genomen voor de omgekomen Georgische sporter.

Advertentie

Waarom, als het op Israël aankomt, worden alle grote woorden over “broederschap” en “eendracht” op een hoopje geveegd?

In de afgelopen maanden hebben meer dan 100.000 mensen uit 155 verschillende landen een petitie ondertekend, waarin om een minuut stilte wordt gevraagd tijdens de openingsceremonie van de Spelen in Londen. Het Congres van de Verenigde Staten, het Canadese parlement, de Duitse Bundestag, het Australische Huis van Afgevaardigden en anderen hebben unaniem resoluties aangenomen waarin deze redelijke vraag wordt herhaald. Ook President Barak Obama heeft zich aangesloten. Het Olympisch Comité bleef koppig weigeren.

Vanavond biedt Ankie Rechess, de weduwe van een van de vermoorde atleten, de petitie aan aan Rogge in Londen. Dat liet ze vanavond weten op Radio1. Zij en de andere nabestaanden zijn niet te spreken over de nepceremonie in het Olympisch dorp: “Omdat hij wist dat we naar Londen kwamen heeft hij gauw een minuut stilte ingelast terwijl hij met een dertigtal mensen een tochtje door het sportdorp maakte op deze manier heeft zich als een dief in de nacht er vanaf gemaakt” aldus Rechess die hoopt dat Rogge alsnog zijn morele verantwoordelijkheid zal opnemen.

[audio:https://joodsactueel.be/wp-content/uploads-pjact001/2012/07/ankieSR.mp3]
Michael Freilich: “Rogge heeft een atmosfeer gecreëerd waardoor hij niet langer geschikt is om deze functie te bekleden. Het is tijd dat IOC president Rogge de eer aan zichzelf houdt en opstapt. “.