Ook Obama wil minuut stilte voor Olympische atleten

Barack Obama steunt de campagne voor een minuut stilte
Barack Obama steunt de campagne voor een minuut stilte

De campagne om het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een minuut stilte in acht te laten houden bij de komende Olympische Spelen in Londen heeft een belangrijke boost gekregen met de steun van niemand minder dan president Barack Obama en zijn administratie.

Familieleden van de vermoorde Israëlische atleten vragen al langer dat het IOC op deze tiende Olympische verjaardag, en 40 jaar na datum, eindelijk een minuut van stilte voor de slachtoffers organiseert. Ondanks herhaalde vragen weigerde IOC-voorzitter, de Belg Jacques Rogge, om op de vraag in te gaan, ogenschiinlijk om de vele Arabische delegaties niet tegen het hoofd te stoten.

In een interview aan Yahoo News verklaarde de woordvoerder van de National Security Council in naam van de president dat de Amerikaanse regering “absoluut zijn steun verleent” aan het initiatief.

De Olympische Spelen openen op 27 juli. De Amerikaanse Senaat keurde reeds vorige maand bij eenparigheid van stemmen een resolutie goed om het IOC hiervoor op te roepen. Ook in de commissie Buitenlandse Zaken van het parlement haalde de resolutie het zonder tegenkanting.

Politieke analysten verwachten dat presidentskandidaat Mitt Romney binnenkort een gelijkaarig statement zou uitvaardigen.