Aanslag Olympische Zomerspelen in München 1972 herdacht

Op 4 semptember was het exact 40 jaar geleden sinds de aanslag op Israëlische atleten tijdens de Spelen van 1972. Dat werd gisteren herdacht tijdens een plechtigheid die door nabestaanden van de vermoorde sporters werd bijgewoond in München. De elf atleten die gegijzeld werden door de Palestijnse splintergroep Zwarte September werden om het leven gebracht tijdens een bevrijdingsactie die uitliep op een bloedbad.

Ook de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich (CSU),  de Beierse minister-president Horst Seehofer en Silvan Shalom, de Israëlische vicepresident, woonden de plechtigheid bij. Tijdens de plechtigheid werden kransen neergelegd en kaarsen ontstoken ter nagedachtenis van de elf atleten en trainers.

Namens de familieleden voerde Ankie Spitzer-Rechess het woord en vertelde hoe deze brutale aanslag haar leven voor altijd veranderde. “Met grote droefenis en met een zwaar hart sta ik hier” aldus de weduwe van trainer André Spitzer. Rechess die op het ogenblik van de aanslag 26 jaar was riep de Duitse autoriteiten op om alle documenten en archieven toegankelijk te maken voor verder onderzoek: “Wij moeten weten wie daarvoor verantwoordelijk was” alds Rechess.

Opnieuw zware kritiek aan adres IOC
“Mijn woede is nog niet verdwenen, mijn toorn nog heftig en mijn tranen zijn niet opgedroogd. Ik heb me nooit met dit drama, met het sterven, de koude en het laten afweten kunnen verzoenen” zei Dieter Graumann, de voorzitter van de Joodse Centrale Raad in Duitsland. In zijn toespraak hekelde hij de houding van de toenmalige ICO-voorzitter Avery Brundage en sprak daarbij ook over diens weinig fraaie rol in nazi Duitsland. (Nvdr Brundage stak zijn antisemitisme niet onder stoelen of banken. Hij was de man die na de aanslag koudweg aankondigde : “The Games must go on”).

Advertentie

“Die kilte blijft tot op heden een donkere vlek. En ze houdt aan bij het IOC tot op de dag van vandaag. “Dat het IOC onder leiding onbeschoft en bot een minuut stilte weigerde bij de opening in Londen is zeker geen empathie. Die afwijzing getuigt van hun hooghartige harteloosheid” luidde de scherpe kritiek.

Charlotte Knobloch, de voorzitter van de Israëlitische gemeente in Munchen, sloot zich daarbij aan en zei letterlijk: “Dat het IOC weigerde op een waardige manier de slachtofffers te herdenken is een blijvende  schandvlek op het blazoen van de Olympische beweging.

Eerder vorige maand had ook Ankie Rechess in Londen zwaar uitgehaald naar Jacques Rogge en het IOC: “Shame on you IOC, omdat jullie elf leden van de Olympische familieleden vergeten zijn. Jullie discrimeneren hen enkel en alleen omdat ze Israël’s en Joden zijn”.

Minister-president Seehofer liet na afloop aan vicepresident Silvan Shalom weten dat er op de plaats van de tragedie een herdenkingsruimte zal komen. Die zei op zijn beurt dat Israël dit gebaar erg op prijs stelt.