Claude Marinower volgt Natan Ramet op als voorzitter Joods museum van Deportatie en Verzet Mechelen

De nieuwe voorzitter van het Holocaustmuseum, Claude Marinower
De nieuwe voorzitter van  Joods museum van Deportatie en Verzet, Claude Marinower

De Antwerpse politicus, Claude Marinower (57), werd begin deze maand aangesteld tot nieuwe voorzitter van het Joods Museum van Deportatie en Verzet (JMDV) in Mechelen. Dat besliste de raad van bestuur van het museum met eenparigheid van stemmen.

Marinower volgt hiermee de diep betreurde ridder Natan Ramet op, die in april van dit jaar overleed. Marinower is de zoon van wijlen Marcel Marinower, die vanuit de Kazerne Dossin gedeporteerd werd en één van de weinige overlevenden was die terugkeerde uit de concentrationnaire hel.

Onder impuls van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, Natan Ramet en het fonds Marcel Marinower, verwierf een Joodse vzw in 1990 een hoekappartement in de Dossinkazerne, met de bedoeling er een museum te maken.

De Vlaamse regering kwam daarna met geld over de brug en in 1996 kon het Joods Museum voor Deportatie en Verzet (JMDV) voor het eerst zijn deuren openen.  Het JMDV werd daarmee de voorloper van het nieuwe Holocaustmuseum dat dit najaar zijn deuren opent.

De zevenenvijftigjarige Marinower zetelt sinds 2000 in de Raad van Bestuur van het Joods museum. Hij is tevens voorzitter van de Stichting Nationaal Gedenkteken der Joodse Martelaren in België te Anderlecht en ondervoorzitter van de vzw Kazerne Dossin. Daarnaast is hij actief in de politiek en alvast tot aan het einde van de huidige legislatuur fractievoorzitter voor de Open VLD in de Antwerpse gemeenteraad.

Advertentie

De vzw Kazerne Dossin, met als voorzitter ir. Eric Stroobants en de vzw Joods museum van Deportatie en Verzet blijven dus  twee aparte organisaties. Kazerne Dossin staat in voor de werking van het nieuwe museum, terwijl JMDV grotendeels verantwoordelijk is voor het beheer van de  archieven. (Meer informatie via deze link)