Rabbijn ziekenhuis ingeslagen in Berlijn

Vier mannen hebben in Berlijn een rabbijn aangevallen en doodsbedreigingen geuit tegen zijn zesjarige dochter.

De vier jeugdige aanvallers waarvan het Franse nieuwsagentschap AFP wist te melden dat ze van “Arabische origine” waren vroegen eerst aan de rabbijn of hij een Jood was. Daarop vielen ze hem aan. De rabbijn moest naar een plaatselijk ziekenhuis worden overgebracht.

AFP wist te melden dat de 53-jarige rabbijn herkenbaar was als Jood doordat hij een keppeltje droeg. De politie vertelde dat doodsbedreigingen tegen het dochtertje van de rabbijn werden geuit. Verder wist de politie nog dat er beledigingen waren “tegen het slachtoffer, zijn geloofsovertuiging en zijn moeder.”

Voorzitter van het Europees Joods Congres, dr. Moshe Kantor veroordeelde de aanval en bracht de moorden in een Joodse school in Toulouse in herinnering.

“Na de moorden in Toulouse konden twee zaken gebeuren. Enerzijds kon het een schokgolf veroorzaken zodat Europa er lessen uit zou trekken en zou beseffen dat iets moet gedaan worden aan het enorme probleem; de andere optie was dat er onverschillig zou op gereageerd worden en de extremisten de boodschap kregen dat het leven verder zijn gewone gangetje kon gaan”, aldus Kantor. “Spijtig genoeg lijkt het er op dat de tweede optie het gehaald heeft.”

Advertentie

De burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit heeft de aanval sterk veroordeeld: “Berlijn is een internationale stad waar onverdraagzaamheid, xenofobie en antisemitisme niet getolereerd worden. De politie zal al het mogelijke doen om de daders te arresteren.”

Dieter Graumann, voorzitter van de Centrale Joodse Raad in Duitsland zei dat hij er van overtuigd was dat de politie er in zou slagen om de verantwoordelijken voor de laffe aanval te vatten. “Deze verwerpelijke aanval op Joden in het hartje van deze stad is schandelijk en schokkend. Het is niet alleen een aanval op het Jodendom in Duitsland maar evengoed tegen iedereen van ons en tegen onze gemeenschappelijke waarden van verdraagzaamheid en vrijheid. De ernst mag niet onderschat worden. Niettemin zullen wij, Joden, ons niet laten intimideren door dergelijke koudbloedige aanvallen. We blijven ijverig verder bouwen aan de Joodse toekomst in dit land.”

De zegsman van het Joodse forum voor democratie en tegen antisemitisme, Levi Salomon wist nog te melden dat het slachtoffer “één van de eerste aangestelde rabbijnen was van na de Holocaust.” Hij onderwijst godsdienst in een Joodse school en is sinds jaren een voorvechter voor een dialoog met christenen en moslims.