Raketaanvallen uit Gaza legt openbaar leven stil in Zuid-Israël, Belgische pers haalt oorzaak en gevolg door elkaar

Zowel Israëlische burgers als soldaten raakten gewond (Foto Tsafrir Abayov/Flash90)
Zowel Israëlische burgers als soldaten raakten gewond (Foto Tsafrir Abayov/Flash90)

Hamas heeft de voorbije uren opnieuw tientallen raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. Ondertussen lijkt de Belgische pers oorzaak en gevolg door elkaar te halen door te laten uitschijnen dat Israël het geweld heeft uitgelokt.

Het openbare leven in het zuiden van Israël is zowat helemaal stilgevallen, scholen zijn afgelast en er vielen verschillende gewonden.

Voor een correct verloop van de situatie is hier de uitleg hoe de toestand escaleerde. Op zaterdag werd een anti-tankraket afgevuurd op een Israëlische jeep die patrouilleerde nabij de grens met Gaza, op Israëlisch grondgebied. Vier soldaten raakten daarbij gewond waarop het leger een actie uitvoerde om de terreurcel, die de operatie had uitgevoerd, uit te schakelen.

Daarmee was de lont in het kruitvat gestoken en begonnen militanten vanuit Gaza met raketbeschietingen op steden in het zuiden van Israël.

In de Belgische pers circuleert een artikel van het Franse AFP (zie hier) dat als volgt gaat:

Advertentie

Zes Palestijnen zijn de afgelopen 12 uur omgekomen na aanvallen van Israël op de Gazastrook. Antwoord kon niet uitblijven: vanuit de Gazastrook werden 36 raketten afgevuurd op Israël. Daardoor raakten in de Israëlische stad Sderot vier mensen gewond.

Pas een eind verderop in het artikel wordt duidelijk hoe de vork aan de steel zit, maar wie niet aandachtig leest ziet door de bomen het bos niet meer:

Gisteren deed zich al een gelijkaardige aanval voor. De aanval toen was een antwoord op de Palestijnse aanval op een Israëlische patrouille.

Het moge duidelijk zijn, Israël wenste deze geweldscyclus niet en heeft dit niet uitgelokt. De Europese pers zou er goed aan doen oorzaak en gevolg van elkaar gescheiden te houden.