Egyptische premier komt olie op het vuur gooien in Gaza

De Egyptische premier, Hisham Kandil, is vandaag de gemoederen in Gaza tegen Israël gaan ophitsen. Officieel luidde het dat hij kwam bemiddelen maar daar kwam niet veel van in huis. Opnieuw werden deze ochtend meer dan 50 raketten afgevuurd op Israël, ook tijdens het bezoek van Kandil.

In zijn toespraak noemde Kandil de Israëlische acties “een ramp” en vroeg hij voor een halt van de “Israëlische agressie”. Over de raketbschietingen van Hamas, die de oorzaak van het probleem zijn, bleef Kandil zedig zwijgen. De minister behoort toe aan de radicaal islamitische Moslimbroederschap, dezelfde strekking als Hamas dus.

Leven in Zuid-Israël
Ondertussen gaat het leven in Zuid-Israël zo goed als mogelijk voort. Volgende video toont beelden van een huwelijksfeest gisterenavond in de stad Beer Sheva. Te zien is hoe het Iron Dome afweerschild 12 raketten uit Gaza neerhaalt.

Burgerslachtoffers

Maatregelen om burgerslachtoffers te voorkomen. Hamas opereert vanuit dichtbevolkte gebieden en slaat daar ook wapens op. Dat maakt het vermijden van burgerslachtoffers heel moeilijk. De IDF doet daar het volgende aan:
– telefoontjes naar mensen in de buurt van doelen
– het uitstrooien van flyers om mensen te waarschuwen uit de buurt van Hamasacties te blijven
– acties uitstellen of afbreken als er burgers bij het doel zijn
– ‘klop op het dak’ – door vóór de echte aanval een niet-dodelijke bom op een doelwit te gooien die een heel harde knal geeft, worden burgers gewaarschuwd een goed heenkomen te zoeken
– precisie-aanvallen – overal waar dit mogelijk is, voert de IDF heel gerichte aanvallen uit die precies gericht zijn op het doel.

Advertentie

Klik hier voor filmpjes die bovenstaande uitleggen.
Tijdens Cast Lead gebeurde het wel dat Hamas de waarschuwingen van de IDF gebruikte om juist een groot aantal menselijke schilden te verzamelen op het doel. De ‘klop op het dak’ werkte daar niet altijd tegen.
Toch hebben de maatregelen in het algemeen een goed resultaat. Voor de VN-commissie die onderzoek deed naar operatie Cast Lead, verklaarde de voormalige kolonel Kemp: ‘De VN schat dat bij dergelijke conflicten over de hele wereld (Afghanistan, Irak) gemiddeld drie burgerslachtoffers vallen voor elke strijder. In plaatsen als Kosovo lag die verhouding nog hoger. Maar in Gaza was het minder dan 1 op 1.’

CIDI Nederland
In Nederland vroeg het CIDI aan de regering om Hamas te veroordelen:

De raketaanvallen vandaag op Tel Aviv en Rishon LeZion geven aan dat de strijd tussen Hamas en Israel een nieuwe, gevaarlijke fase is ingegaan. Miljoenen inwoners van Israel en Gaza zijn van dit escalerend geweld het slachtoffer. Voor het eerst sinds de Golfoorlog in 1991 zitten de inwoners van Tel Aviv weer in de schuilkelders.
CIDI, Centrum Informatie en Documentatie Israel, roept de Nederlandse regering op alles in het werk te stellen een eind te maken aan dit geweld en daarbij te benadrukken dat het gericht schieten op burgerdoelen volstrekt onaanvaardbaar is. CIDI vindt dat Israel het volste recht en zelfs de plicht heeft op zelfverdediging tegen een tegenstander die in woord en in daad de staat Israel en elke vredeskans in de regio vernietigt.

De voorraad langeafstandsraketten in Gaza toont aan dat het willekeurig treffen van Israelische bevolkingscentra, net zoals in het verleden bij de zelfmoordaanslagen en andere terreuracties, tot de fundamentele strijdmiddelen van Hamas behoort.

Het opzettelijk richten op burgers is een oorlogsmisdaad die bestraft dient te worden. De Nederlandse regering en de EU dienen in internationaal verband er bij de Arabische landen – en in het bijzonder Egypte en Qatar – op aan te dringen Hamas te isoleren totdat het zijn agressieve bedoelingen opgeeft.