Pers negeert EU-verklaring over conflict “omdat die Israël gelijk geeft”

Israëlische functionarissen reageren verbolgen over het feit dat er haast niet wordt bericht over een EU-verklaring van de Europese ministers van gisteren. “Indien dit bericht kritisch was voor Israël, dan was dit overal voorpaginanieuws, maar nu dat het ons grotendeels gelijk geeft blijft de pers daarvoor doof en blind”.

Die reactie geldt evenzeer voor de Vlaamse pers en televisie, ook de weblog van Rudi Vranckx op Facebook, die alles nauwlettend opvolgt, heeft (nog?) niet over het bericht geschreven.

Catherine Ashton, verantwoordelijke commissaris voor het Europees buitenlands beleid en de 27 ministers van Buitenlandse Zaken, waaronder onze eigen minister Didier Reynders hebben gisteren over het conflict gedebateerd en stelden in een officiële reactie:

Advertentie

We veroordelen de raketaanvallen van Hamas op Israël sterk, deze moeten direct stoppen. Er kan geen enkele rechtvaardiging zijn voor het doelbewust viseren van burgers. Israël heeft dan ook het recht om zijn burgers te beschermen tegen dit soort aanvallen.

Natuurlijk vragen de EU ministers ook dat Israël voorzichtig te werk gaat en er alles aan doet om burgers te sparen. Het roept beide partijen op om zo snel mogelijk tot een staakt-het-vuren te komen.