Israëlische president Shimon Peres in België voor Europees staatsbezoek

President Peres met kroonprins Filip en minister Reynders (foto:Moshe Milner / GPO)
President Peres met kroonprins Filip en minister Reynders (foto:Moshe Milner / GPO)

De Israëlische president Shimon Peres arriveerde gisteren in Brussel voor een 7-daags staatsbezoek. Bedoeling is vooral om Europese contacten te leggen vanuit onze hoofdstad. Peres zal vanuit ons land ook twee dagen naar Frankrijk trekken.

President Peres huldigt de rechtvaardigen onder de naties (foto: Moshe Milner / Gpo)
Klik voor groter beeld

Vandaag ontmoet hij de Belgische eerste minister, Elio Di Rupo. Gisteren was de 89-jarige Israëlische president te gast bij Buitenlandse Zaken waar hij naast Didier Reynders ook kroonprins Filip ontmoette. Daarna werden er eretekens uitgereikt aan verschillende ‘Rechtvaardigen onder de Naties’.

Het betreft een onderscheiding van het Nationaal Holocaustmusuem van Israël voor niet-Joodse mensen die Joden hielpen onderduiken tijdens WOII met gevaar voor eigen leven.

Tijdens het staatsbezoek zal Peres ook interviews geven aan verschillende Europese kranten, tv- en radiostations.

Volgende week ontmoet Peres de Franse president Hollande en zal hij de Joodse school in Toulouse bezoeken waar vorige jaar een dodelijke terreuraanslag plaatsvond. Het Europees bezoek van de president eindigt met een historische toespraak tijdens een plenaire zitting met de  754 vertegenwoordigers van het Europees parlement.