Opnieuw antisemitisch voorval op treinlijn Brussel-Namen-Luik

train-1“Dames en heren U bevindt zich op de trein naar Auschwitz. Alle Joden worden verzocht om uit te stappen om een kleine douche te nemen” dat kregen de treinreizigers te horen op de lijn Brussel-Luik op 31 januari via de omroepinstallatie in de trein. De trein naderde op dat ogenblik het station van Ottignies. De NMBS bevestigde de feiten.

Een Joodse passagier aan boord van deze trein meldde het incident aan de Brusselse MR-politica Vivivane Teitelbaum. Teitelbaum plaatste het relaas van dit  recente voorval op haar blog waarna  een andere reiziger haar liet weten dat dit soort “plaisanteries” vaker te horen zijn op deze treinverbinding. “Blijkbaar hebben de jongeren dus een sleutel waarmee ze zich toegang kunnen verschaffen tot de kast met de omroepinstallatie”.

In het voorjaar van 2012 was er een soortgelijk incident op deze trein toen de passagiers te horen kregen dat ze welkom waren op de trein met bestemming Auschwitz en dat alle Joden verzocht werden om uit te stappen in Buchenwald. De NMBS beloofde toen maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.

.
Niet alleen treinen te traag bij de NMBS
NMBS Woordvoerder Bart Crols zei in een reactie aan Joods Actueel dat de kast met de omroepinstallatie wel degelijk dicht was maar dat de daders ondanks de verhoogde waakzaamheid de kast wisten ‘open te breken’.
Toch heeft de NMBS nu twee weken later nog steeds geen klacht voor deze inbraak neergelegd. Op onze vraag hoe is dit mogelijk is liet woordvoerder Crols weten dat alvorens er een klacht wordt neergelegd de spoorwegmaatschappij haar eigen interne procedures opvolgt. Op onze opmerking dat dit te gek voor woorden is omdat je bij een inbraak onmiddellijk een klacht indient bij de politie of een onderzoeksrechter reageerde Crols: “Ik moet even uitzoeken of de klacht ondertussen effectief is neergelegd en laat het nog weten’ waarna we niets meer van de NMBS hoorden.

Hoofdredacteur Michael Freilich zei: “het wordt steeds duidelijker dat de bevoegde minister dient in te grijpen. En een klacht bij het Centrum voor Gelijke Kansen heeft ook al geen zin. Als het op antisemitisme aankomt veegt het CGKR de incidenten onder de mat ofwel schuift men ze op de lange baan”.