Stichting van het Jodendom tevreden met rapport over rol NMBS tijdens WOII

Eli Ringer, voorzitter van de Stichting

Eli Ringer, de voorzitter van de Stichting van het Jodendom van België reageert positief op het CegsSoma-rapport over de rol van de NMBS tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Uit het rapport blijkt dat de Belgische spoorwegmaatschappij tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna 51 miljoen Belgische frank kreeg van de Duitse bezetter. Met dat geld moesten de Belgische spoorwegen onder meer de deportaties van Joden, Roma en dwangarbeiders vanuit Mechelen mogelijk maken.

Trots

In een persbericht schrijft de organisatie: “Met trots en tevredenheid delen wij mee dat de heden gepubliceerde studie van het Cegesoma, die op ons initiatief en verzoek door de Belgische senaat werd opgestart, belangrijk licht werpt op de donkere episodes uit onze geschiedenis. Deze studie, die de juridische en historische waarheden rond de NMBS en de Tweede Wereldoorlog onthult, is een direct resultaat van onze inzet en vastberadenheid om de waarheid te achterhalen.”

Eli Ringer: “Als grondleggers van dit onderzoek heeft onze Stichting  een cruciale rol gespeeld in het bevorderen van begrip, gerechtigheid en verzoening. Wij zijn dankbaar voor de harde inzet van alle betrokkenen en blijven ons inzetten voor het eren van de herinnering van de slachtoffers, het integreren van de lessen uit het verleden en de daaropvolgende maatregelen die genomen moeten worden samen met overheid voor onze hedendaagse maatschappij.”

Advertentie

Concrete stappen

Minister Gilkinet (Ecolo) bekijkt nu welke volgende stappen de regering zal ondernemen met de conclusies van het rapport. Er wordt in eerste instantie gedacht aan het organiseren van een “raad van wijzen” die met concrete voorstellen naar de regering moet komen. Kamerlid voor N-VA, Michael Freilich, heeft de minister alvast schriftelijke vragen gesteld over de toekomstige plannen en zegt de zaak van nabij te zullen opvolgen in het parlement.

Lees ook: NMBS kreeg miljoenen van nazi’s voor deportaties van Joden en Roma naar concentratiekampen