België en Israël in zelfde groep voor Euro 2016

voetbal

In het Franse Nice werd op zondag 23 februari geloot voor de EK-kwalificatiereeks voor EURO 2016. Daarbij kwamen Israël en België in groep B terecht samen met Bosnië, Wales, Andorra en Cyprus.

De Rode Duivels openen de reeks met een wedstrijd tegen Israël die ze op 9 september 2016 in Israël mogen spelen. De blauwwitte spelers komen een maand later naar België afgezakt voor de terugmatch. Het staat vast dat de Rode Duivels in de Israëlische nationale ploeg niet alleen de ex-Genkspeker Barda maar ook Raefelov zullen aantreffen.

Eli Gutman, de Israëlische bondcoach, is voorzichtig optimistisch met het resultaat van de loting. Hij kijkt naar België als een land met een gelijkwaardig spelniveau en dus is het volgens hem niet onmogelijk om de Duivels te verslaan.

Tenminste als hij erin slaagt om zijn ploeg in topconditie te laten aantreden. In de FIFA-wereldranglijst staat Israël op de 56ste plaats en kon het zich niet plaatsen voor het komende Wereldkampioenschap in Brazilië.

Advertentie

Vlaamse sportjournalisten zijn het erover eens dat de loting voor België gunstig is omdat ze sterke landen als Spanje, Duitsland, Engeland, Portugal en Nederland kunnen ontwijken. Maar toch mag het Belgische nationale elftal de tegenstand van Israël en ook van Wales niet onderschatten, voegen ze er aan toe.

Terwijl veel voetballiefhebbers in 2016 met verbazing zullen kennismaken met een prachtig land met schitterend klimaat stijgt het eerste tandengeknars al op bij de anti-Israëlactivisten die de zoveelste campagne tegen Israël voorbereiden. UEFA-voorzitter Platini heeft al eerder bewezen – toen activisten vorig jaar probeerden het Europese jeugdkampioenschap te verzieken – genoeg haar op zijn tanden te hebben om zich van dit politiek geïnspireerde maar  onsportief gedrag “geen  bal” aan te trekken.