Voorbeschouwing voetbalmatch België-Israël

DSCN0034
Onze sportverslaggever Aäron Malinsky (rechts) in gesprek met Israëlisch nationaal trainer Eli Guttman

We zitten in de laatste rechte lijn van de kwalificaties voor Euro 2016 in Frankrijk. De Rode Duivels spelen op zaterdag 10 oktober uit in Andorra en ontvangen nauwelijks drie dagen later het nationale team uit Israël in het Koning-Boudewijnstadion.

België hoopt alsnog de huidige leider Wales te kunnen voorbijsteken in groep B. Israël van zijn kant, dat nu derde staat hoopt op een play-off deelname. Samen met Duitsland staat België bij de Engelse bookmakers als topfavoriet geboekt voor de Europabeker. Het verschil tussen de Belgische voetbalploeg en de Israëlische is groot.

De Rode Duivels zijn stuk voor stuk internationale vedetten waar recordbedragen voor betaald worden. Middenvelder Kevin De Bruyne is de zesde duurste transfert aller tijden en de duurste vertrekkende speler in de Bundesliga. Nooit gaf Manchester Uniterd meer geld uit dan bij de aankoop van Fellaini. Op Axel Witsel, verdedigende middenvelder staat een prijskaartje van veertig miljoen euro en op Chelsea-wonderkind Eden Hazard staat volges trainer Murinho en de (joodse) eigenaar Abramovic gewoon geen prijs. Dan hebben we het nog niet gehad over Vincent Kompany bij Manchester City en Thomas Vermaelen bij Barcelona. Noch over de keepers Thibault Courtois en Mignolet.

In vergelijking met dit superteam is Israël een dwerg. Misschien is de grootste naam Eran Zahavi die speelt bij Maccabi Tel Aviv en de Champions League haalde. Enkele andere spelers van de Israëlische nationale elf spelen in hun internationale competitie slechts in tweede klasse, zoals Tomer Hemed bij Mallorca en Almog Cohen in Duitsland.
Israël kan niet rekenen op Lior Refaëlov die bij Club Brugge al geruime tijd geblesseerd is en ook Rami Gerschom van AA-Gent zal verstek moeten geven.

Onze sportverslaggever Aäron Malinsky sprak voor Joods Actueel met Rami Gerschom van AA-Gent, met Tal Ben Chajim van Maccabi Tel Aviv en wist ook kort de Israëlische trainer Eli Guttman te strikken tijdens zijn doorreis in België.

Advertentie

Rami Gerschom over de voorbije campagne: “België en Wales zijn topfavorieten en dat wisten we ondanks onze negen op negen in het begin van de campagne. Die Garreth Bale van Wales die bij Real Madrid speelt is wel heel sterk. We probeerden hem in groep op te vangen maar hij was ons twee, drie maal te snel af, niets aan te doen. In Bosnië gingen we totaal de mist in, ook al hebben ze grote namen als Dzeko. Bosnië staat in de rangschikking achter ons en dat moet zo blijven in de play-offs. Echt balen dat ik geblesseerd ben, net zoals Lior (Refaëlov, ook in de ziekenboeg)”.

Tal Ben Chajim over de aanstaande match tussen België en Israël: “En toch valt er misschien geschiedenis te schrijven. We zijn echt supergemotiveerd en de Belgen zijn ook maar mensen met twee benen. Duels winnen en kansen creëren, uitgaan van onze eigen kwaliteiten en lef tonen, dat is het devies. ”
Over de kwaliteit van de Belgische defensie tegen wie hij moet optornen; “De Belgische verdedigers spelen inderdaad bij de beste wereldploegen, maar dit is toch een speicale wedstrijd. Kompany, bijvoorbeeld, was niet echt top in de heenmatch in Jeruzalem en die rode kaart zit hem nog fris in het geheugen. De Belgische trainer moet ook schuiven met zijn verdedigers omdat er een aantal niet fit zijn.”

Israëlisch trainer Eli Guttman: “In Israël ging iedereen zweven na de negen op negen; ik niet. Ons doel was van meetafaan om de play-offs te halen. Het is een zware campagne geweest. Sterke ploegen als Nederland zijn er misschien zelfs niet eens bij in Frankrijk.”
Over de selectie voor de aanstaande match, uiteraard geen namen: “Ik selecteer de beste spelers die ik voorhanden heb en die regelmatig presteren in hun competitie.”

Voor de bookmakers is het twee tegen acht: België is nu eenmaal wereldtop en Israël heeft nog een lange weg te gaan wat voetbal betreft. Kansloos zijn de blauwwitte echter niet. Of zoals Eli Guttman fijntjes opmerkt: “De bal is rond.”

Aäron Malinsky