Verhoogde veiligheidsmaatregelen in Antwerpen blijven van kracht na aanslag [fotoverslag]

Voor elke synagoge staat een gewapende agent
Voor elke synagoge staat vandaag een gewapende agent (Foto: Joods Actueel)

De bewoners van de Joodse wijk in Antwerpen worden sinds maandagavond geconfronteerd met nooit eerder geziene beveiligingsmaatregelen. Burgemeester Bart De Wever speelt op zeker nu de dader van de dodelijke terreuraanslagen in het Joods Museum in Brussel nog steeds op vrije voeten rondloopt.

“Je kunt niet op elke hoek van de straat een gewapende agent stationeren”, werd vaak gezegd, maar vandaag is dit toch de realiteit. Aan alle Joodse instellingen zoals het rusthuis en cultuurcentrum maar ook voor scholen en synagogen is er nu bewaking. Vaak gaat het om agenten met machinegeweer in aanslag. De extra bewaking blijft van kracht zo lang het dreigingsniveau behouden blijft .

Camera’s
“De zesendertig extra bewakingscamera’s die de stad de afgelopen maanden in de buurt liet plaatsen zijn versneld geactiveerd nadat het OCAD het dreigingsniveau heeft verhoogd”, laat Godfried Geudens, veiligheidsadviseur op het kabinet van de burgemeester, onze redactie weten.

“We zijn blij dat we hierover beschikken. Niet alleen worden de beelden opgeslagen maar is de controletoren in de wijk extra bemand. De camera’s kunnen op elk object inzoomen, personen volgen tot die in het zicht van de volgende camera komt, en dat biedt nu mogelijkheden waarover we eerder niet beschikten” aldus Geudens.

Een jonge vader die zijn kindjes naar school brengt is in elk geval tevreden: “Het is natuurlijk bedenkelijk dat je een Joodse wijk moet beschermen, maar mijn vrouw en ik zijn wel dankbaar . Sinds we zaterdag uit de synagoge kwamen en van de terreur in Brussel hoorden waren we geen ogenblik gerust. We zijn vooral blij dat onze kindjes ten minste veilig naar school kunnen”.

Advertentie

Fotoreportage

veiligheid (9)

veiligheid (8)

veiligheid (7)

veiligheid (5)

veiligheid (4)

veiligheid (3)

Advertentie

veiligheid (2)

veiligheid (1)