Moord op Arabische tiener schokt Israëli’s

De begrafenis van de Palestijnse jongen op vrijdag
De begrafenis van de Palestijnse jongen op vrijdag

Mohammed Abu Khdair, een 17-jarige jongen, werd woensdagochtend op weg naar de moskee door drie mannen een auto ingesleurd. Na een snelle zoektocht werd zijn lichaam, gedeeltelijk verbrand, gevonden in een bos bij Jeruzalem. De daders zijn nog niet gepakt, maar zijn ouders en Palestijnse media en woordvoerders zijn ervan overtuigd dat de moord is gepleegd door Joodse extremisten, als wraak voor de ontvoering en moord op drie Joodse tieners die dinsdag zijn begraven. Ook de politie houdt rekening met deze piste.

De moord werd meteen op grote schaal veroordeeld door internationale organisaties en Israëlische politici. Premier Netanyahu noemde de moord woensdagmorgen ‘verwerpelijk’. Hij deed een beroep op de politie om zo snel mogelijk de daders te vinden van ‘deze gruwelijke moord’, en op alle inwoners van het land om de rechtstaat te respecteren en niet het recht in eigen hand te nemen.

Ook Joodse extremisten pleegden geweld. Nadat de lichamen van de vermoorde Israëlische jongens waren gevonden, verschenen op veel plaatsen haatleuzen tegen Arabieren en werden Palestijnse inwoners lastig gevallen en bedreigd. De politie moest verschillende keren ingrijpen en er werden ongeveer vijftig arrestaties verricht.

Intussen organiseerden geschokte Israëli’s in Jeruzalem, Tel Aviv en andere plaatsen demonstraties tegen racisme en geweld onder het motto: “Wij rouwen. Wij wreken niet.”  (een Arabische demonstratie die de moord op Israëli’s veroordeelt is er echter niet geweest, nvdr.)

Rachel Frenkel, de moeder van Naftali, een van de vermoorde Joodse tieners, veroordeelde de moord. “Er is geen verschil tussen Arabisch en Joods bloed”, zei zij. “Moord is moord. Geen enkele moord valt te vergeven of te rechtvaardigen. Als die Arabische jongen is vermoord uit nationalistische motieven is dat een vreselijke, gruwelijke daad.”

Advertentie

Bron: cidi.nl